Hírek

Geoffrey Rush és Benicio Del Toro díjat kap Karlovy Varyban

Rush Kristályglóbuszt, Del Toro a fesztivál elnökének díját kapja a cseh filmfesztivál záróünnepségén, mindketten személyesen is jelen lesznek Karlovy Varyban.

A fesztivál sajtóközleménye szerint az Oscar-díjas, háromszoros Oscar-jelölt, kétszeres Golden Globe-díjas, négyszeres Golden Globe-jelölt, Emmy- és Tony-díjas Geoffrey Rush a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért kapja a Kristályglóbuszt. A méltatásban a leghíresebb filmszerepei (Ragyogj!, Szerelmes Shakespeare, Elizabeth, Sade márki játékai, A Karib-tenger kalózai, Peter Sellers élete és halála, A király beszéde) és színházi érdemei mellett külön kitérnek az 1998-as, Bille August rendezte Nyomorultakra, amit részben Prágában és Csehország más részein forgattak. A fesztiválon látható lesz A király beszéde, a Sade márki játékai és a Ragyogj! az ausztrál színész tiszteletére.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az Oscar-díjas Benicio Del Torót a kilencvenes évek óta Hollywood legfoglalkoztatottabb színészeként jellemzik a szervezők, aki a Miami Vice-sorozat áttörése után minden idők legfiatalabb Bond-főgonoszát játszhatta el az 1989-es A magányos ügynökben. Kiemelik a Közönséges bűnözőket, a Karlovy Varyban is vetített Basquiatot, a Félelem és reszketés Las Vegasban-t, a Sicariót, illetve a Traffic-et, amely díjesőt hozott számára és további Soderbergh-szerepekhez vezetett. Del Toro a fesztivál elnökének díját érdemelte ki, amit olyan színészek, rendezők és producerek kaphatnak, akik jelentősen hozzájárultak a film és a mozi fejlődéséhez. A Puerto Ricó-i származású színésztől a Traffic és a Közönséges bűnözők lesz műsoron a fesztiválon.

Az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált július 1. és 9. között rendezik meg.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés