Hírek

George Lucas elárulta, hogy Jar Jar a kedvenc Star Wars karaktere

Mondjuk azt nem, hogy miért, mindenesetre George Lucas makacssága és önbizalma már-már irigylésre méltó.

Májusban ünnepli a Star Wars rajongótábora a Baljós árnyak huszadik évfordulóját. Már amennyit ünnepelni lehet a franchise azóta is legsötétebb pillanatán. Az előzmény trilógia nyitófilmje 1999. május 19-én borzolta először a kedélyeket, és azóta is szellemként kísérti a mítosz szerelmeseit a primitív családi vígjátékká züllesztett Star Wars-mozi.

George Lucas viszont nem hogy nem bánja korábbi filmjét, de az általa megkreált világ számára legkedvesebb karaktere is ebben az epizódban tűnik fel először. Ő ugye Jar Jar Binks, a gangen, akit a klasszikus Disney figuráról, Goofyról mintázott meg Lucas. A rendező sötét titkára az idei Star Wars Celebration alkalmával derült fény, amikor egy meglepetés videóüzenettel köszöntötte a mester a rajongókat.

Köszönöm, hogy eljöttetek a Celebrationre.” – kezdte mondandóját a rendező. „Idén ünnepli huszadik évfordulóját az egyik kedvenc filmem, a Baljós árnyak (! – a szerk.) és persze a kedvenc Star Wars karakterem, Jar Jar (:OOOO – a szerk.)” – dobta le a hidrogénbombát Lucas.

Jar Jar (középen) a Baljós árnyakban

És persze köszönet John Knollnak (a film Oscar-díjas vizuális effektekért felelős szakembere – a szerk.) és az egész ILM-csapatnak (Industrial Light & Magic, számítógéppel létrehozott filmes grafikával, vizuális effektekkel foglalkozó cég – már megint a szerk.), akik lehetővé tették, hogy elkészülhessen a film. Mikor elkezdtük forgatni a filmet, még be nem járatott technológiát használtunk, ekkor volt ugyanis a digitális filmrögzítés hajnala. Ez volt az egyik első film, melyet digitálisan rögzítettek, igaz, még csak részben, de erre nagyon büszke vagyok.” – folytatta a rendező.

Bármilyen mély érzéseket is táplált Lucas Jar Jar iránt ’99-ben, végül belátta, hogy a szerelem viszonzatlan, legalábbis a világegyetem összes többi lakójának részéről, így A klónok támadásában és A sith-ek bosszújában már csak korlátozott játékidő, azaz szűk percek álltak a karakter rendelkezésére, hogy önfeledten gyökérkedjen.

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya