Hírek

Gera Marina nyerte a nemzetközi Emmy díjat

A Nemzetközi Emmy-díj gálán Gera Marina kapta a díjat a Legjobb színésznő kategóriában, az Örök télben nyújtott alakításáért.

Először jelöltek (és így díjaztak) magyar filmet a Nemzetközi Emmy-díj gálán, ahol az Egyesült Államokon kívül készített televíziós alkotásokat ismerik el. A hétfő este megtartott díjátadón Magyarország neve is elhangzott: a Szász Attila rendezte Örök tél című film kapcsán Gera Marina lett a legjobb színésznő.

„Az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmje, egyszerre kemény megemlékezés a kommunizmus bűneiről és elégtétel az áldozatoknak (…) Önmagában ritkaság, hogy egy hasonló történet főszereplői nők legyenek” – írtuk a filmről.

A legjobb drámai sorozat díját az angol McMafia kapta. A legjobb tévéfilm/minisorozat díja az ausztrál Safe Harbouré lett. A legjobb komédia: a brazil Especial de Natal Porta dos Fundos (The Last Hangover) – írja a Variety.

A legjobb színész elismerését  a török Şahsiyet (Persona) című alkotásban szereplő Haluk Bilginer kapta.

A további díjak között jelentős még a legjobb rövidfilm díja, ez a brazil Hack in the Cityé lett. A legjobb nem-szkriptelt műsor az angol The Real Full Monty: Ladies Night. A legjobb dokumentumfilm Hollandiából a Bellingcat – Truth in a Post-Truth World. Különdíjjal tisztelegtek a Trónok harca showrunnerei, David Benioff és D.B. Weiss, valamint a CNN közismert szereplője, Christiane Amanpour előtt.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya