Hírek

Göteborgban is bemutatkozik a Déva című film

Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét, amelynek a világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, a nagy presztízsű Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál programjába is beválogatták.

A svédországi Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye. A januári fesztiválon évente több mint 500 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A Déva című filmet a fesztivál New Voices (magyarul új hangok) elnevezésű szekciójában fogják bemutatni. Itt olyan elsőfilmes rendezők alkotásait vetítik, akik egyéni filmes eszközökkel és kreatív történetekkel reflektálnak a jelenkor kérdéseire és problémáira. „Ezek a rendezők jelentik a filmes világ számára a legnagyobb reményt” – olvasható a fesztivál honlapján.

A Dévát január 25. és 29. között mindennap vetítik Göteborgban. A fesztivál szervezői így írnak a filmről:

„Csodálatos történet Erdélyből: az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből.”

A Déva egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban mutatkozott be a Friss Húson, amit sikeres nemzetközi fesztiválvetítések követtek. Mindkét film számos fontos nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Nem a Déva az egyetlen magyar résztvevő

Mint arról korábban beszámoltunk, idén nem ez lesz az egyetlen magyar film a göteborgi filmfesztiválon. Kárpáti György Mór, szintén elsőfilmes alkotó Guerilla című nagyjátékfilmje a svédországi seregszemle Ingmar Bergmanról elnevezett elsőfilmes programjában mutatkozhat be. A Guerilla 1849-ben játszódik, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja meg az erdőben harcoló fiatal gerillák életét.

A Déva előreláthatólag 2019-ben, a Guerilla pedig március 7-én kerül moziforgalmazásba Magyarországon.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com