Hírek

Gotham: A város Batman nélkül

Gotham a Denevérember előtt. Hamarosan képernyőkön a Batman-eposz előzménytörténete!

A Fox új, nemsokára debütáló sorozata kronológiailag akkor játszódik, amikor Bruce Wayne még kiskölyök és nem rohangál minden utcasarkon torzképű szuperbűnöző (legalábbis nem az általunk ismert formában). Christopher Nolan noiros árnyékvilága, úgy tűnik, nagyobb ihleterővel bír, mint sejteni lehetett. Hatása, legalábbis az előzetes alapján, erősen rányomja bélyegét a sorozatra.

Aminek mi csak örülni tudunk, hiszen ez az újszerű, forradalmi megközelítése a képregény-adaptációknak továbbra is releváns és őrülten izgalmas. Miért ne nézhetnénk akár évadokon át? Merész koncepció: ábrázolni a fertőtől lüktető Gotham Cityt egy olyan korszakában, amikor még nem létezik maga a legenda.

Gordon és Bruce
Gordon és Bruce

A középpontban a fiatal Jim Gordon áll majd, akit ezúttal egy merőben új arcáról ismerhetünk meg, és aki kérlelhetetlenül veszi fel a harcot a DC-Comics világából ismert illetve újonnan teremtett bűnözőkkel – ismert vagy új társak segítségével. A Fox a pilot epizódot látva máris megrendelt egy teljes évadot, amit a Nolan-filmek Chicago alapú helyszíneivel ellentétben autentikus „gothami” környezetben, New York külvárosában és a Kínai Negyedben forgatnak.

A projektet író-producerként Bruno Heller (Róma, A mentalista) és rendező-producerként a Helyszínelők-szériákról ismert Danny Cannon (Nikita, Sötét zsaruk, A kiválasztottak) jegyzi. Ígéretük szerint a sorozat nem reked meg a képregények síkján, hanem egy több dimenziós, drámával, vérrel, erőszakkal és erotikával megtöltött régi vágású zsarusztori lesz. Nem vállal kevesebbet, mint hogy felvonultassa azokat a figurákat, akik a későbbiekben meghatározó szereplőivé válnak a Gotham lelkéért vívott háborúnak.

A Pingvin
A Pingvin

Epizódonként adagolva kapunk egy-egy új eredettörténetet. Kiderül, hogy a mentálisan sérült piti bűnözők hogyan tesznek szert abnormális hatalomra, mielőtt antihősökké válnak, és milyen ambíció, sértettség vagy vágy motiválja tetteiket. Emellett kibontakozik Gordon és a még gyermek Bruce Wayne szövetsége is, illetve az a komplex, régi/új karakterekből és paktumaikból felálló status quo, ami a jól ismert történethez vezet majd – akár a puzzle darabkák.

A pilot epizód elsősorban a Pingvin eredetéről mesél, akit a zseniális Robin Lord Taylor játszik (sokak szerint már önmagában ezért az alakításért érdemes megnézni).

A főszerepet Ben McKenzie-re bízták (Narancsvidék, 88 perc), aki az elmúlt években az NBC Terepen (Southland) című zsarudráma-sorozatával hívhatta fel magára a figyelmet. Külön érdekesség, hogy egy 2011-es animációs Batman-filmben (Batman: A kezdet kezdete) ő kölcsönözte a hangját Bruce Wayne-nek.

Selina, leendő Macskanő
Selina, a leendő Macskanő

A sorozat ismert fő karakterei: a gyermek Bruce (David Mazouz), Gordon mellett a nyers, korrupt és a szabályzathoz kevésbé ragaszkodó Harvey Bullock (Donal Louge), az inas-bőrbe bújt tengerészgyalogos Alfred (Sean Pertwee), aztán a sorozat kedvéért kitalált maffiavezér, Fish Money (Jada Pinkett Smith), és még fiatal lányként megjelenik a Macskanő (Camren Bicondova) és Méregcsók (Clare Foley) is. A hölgyek oldaláról erősít még Gordon majdani felesége, Barbara Kean (Erin Richards) és Sarah Essen kapitány (Zabryna Guevara). Az ígéretek szerint a további részekben Rébusz, Madárijesztő, Kétarcú és a Joker eredetére vagy metamorfózisára is fény derül. Sőt, a képregényeket kevésbé ismerőknek új figurákkal is gazdagodni fog a lista.

Apropó képregény: a sorozat nagyban szorítkozik a könyvekben lefektetett eredetmítoszokra, ezért az alkotók folyamatosan konzultálnak Geoff Johns képregényíróval, a DC Entertainment kreatív főnökével.

A jelek szerint a Fox még idén ősszel műsorára tűzi az első évadot. A karakterek és a környezet megkapóan sötét hangulatot árasztanak, ahogy Nolan óta szeretjük, és várhatóan végre a nagyközönség előtt a képregények eddig kevésbé ismert aspektusai és szereplői is nagyobb hangsúlyt kapnak. Annyi biztos, hogy ez a sorozat hősökről, nem pedig szuperhősökről fog szólni. Amíg várunk, addig is érdemes meglesni az előzetest.

Tóth Gergő

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com