Hírek

Gotham-díjak: Toni Collette és Ethan Hawke elkezdte a díjak begyűjtését

Átadták a Gotham-díjakat, az A24 stúdió felmosta a padlót a konkurenciával, ismét bizonyítva, hogy ők az amerikai filmgyártás új független mamutjai.

A díjszezon első fecskéjeként átadták az amerikai díjszezon egyik rangos, független produkciókat méltató elismerését, a Gotham-díjakat.  Tavaly itt a később az Oscaron is szépen szereplő Szólíts a neveden! és a Tűnj el! uralta a mezőnyt, tavalyelőtt pedig a Holdfény és A régi város diadalmaskodott. Ha nem törik meg a sikerszéria, az A24 stúdió ismét örülhet, hiszen olyan nagyágyúkat előztek meg a filmjeik, mint a Roma, A kedvenc vagy a Can You Ever Forgive Me.

Legjobb filmnek a hosszú utat bejárt A rodeós (The Rider) kapta, ami a tavalyi Independent Spirit Awards díjátadó ceremóniáján már bizonyított. A hitehagyott (First Reformed) vitte a legjobb forgatókönyvírónak és a legjobb színésznek járó díjat. Mint ahogy korábban írtuk, ez az alkotás lehet a díjszezon egyik nagyok meglepetése, no meg persze a legendás Paul Schrader nagy visszatérése a reflektorfénybe. De persze nem csak az író-rendező, hanem

a színészi díjat elnyerő Ethan Hawke is egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a 2019-es Oscar-gála egyik nagy visszatérője legyen és megszerezze ötödik jelölését.

Az A24 sikerszériája azonban nem szakadt meg itt, hiszen a stúdió a legjobb színész mellé a legjobb színésznő díjat is begyűjtötte. Ennek Toni Collette és az Örökség stábja örülhetett, különösen úgy, hogy az idáig abszolút favoritként kikiáltott Glenn Close elől sikerült elhappolni a díjat. De ezzel még mindig nincs vége, hisz a szintén A24 színekben induló Eighth Grade kapta a legjobb rendezői kiugrás (Bo Burnham) díját, a főszerepet játszó Elsie Fisher pedig legjobb színészi kiugrás trófeájával lett gazdagabb.

A legjobb színészgárda díját A kedvenc kapta, míg a közönségdíj a szupersikeres dokumentumfilmhez, a legendás gyerekműsorokat vezető Fred Rogers történetét bemutató Won’t You Be My Neighbor című alkotásnál landolt.

***

Ha még többet akarsz tudni az idei díjszezonról, kattints ide!

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com