Hírek

Koreai és francia film is győzött a független filmek díjátadóján

Anatomy-of-a-Fall-Sandra-Hüller-Samuel-Theis

Az elsőfilmes Celine Song romantikus drámája, az Előző életek nyerte meg a Gotham Awards fődíját, de szintén nem tért haza üres kézzel az Egy zuhanás anatómiája sem.

A Gotham Awards-t a független filmesek kiemelt díjátadójának érdemes tekinteni, azonban idén eltörölték azt a szabályt, miszerint a jelölt produkcióknak 35 millió dollár alatti költségvetésből kell készülnie. Így történhetett, hogy egy indie központú eseményen a Barbie is esélyes lehetett, mégpedig Ryan Gosling alakítása miatt.

A szobrok azonban végül olyanoknál landoltak, akik egyértelműen a független filmes szcéna darabjai. Rögtön a fődíj az idei szezon nyereségvárományos alkotásáé lett: az Előző életek egy elsőfilmes rendezőnő munkája egy férfiról és egy nőről, akik hosszú évek után találkoznak újra, hogy végleg elengedjék egymást. A megható produkció a Legjobb játékfilm kategóriájában győzedelmeskedett.

Előző életek

Szintén díjazott lett az amerikai őslakos származású Lily Gladstone is, azonban nem Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért. A színésznő a The Unknown Country-ban látható főszerepéért kapta az elismerést – holott az Oscar-szezonban egyértelműen a másik performanszával lesz esélyesebb. A Riverdale sorozatból ismert Charles Melton pedig a May Decemberben játszott szerepéért emelték ki, amelyben Natalie Portman és Julianne Moore oldalán volt látható. A filmet december 1-től a Netflix kínálatában láthatják az érdeklődők.

Az Egy zuhanás anatómiája című francia tárgyalótermi dráma két díjat is bezsebelt.

Nemcsak a Legjobb idegennyelvű film, de a Legjobb forgatókönyv elismerését is kiérdemelte. A Cannes-ban is taroló alkotás november 30-tól látható a magyar mozikban.

A díjazottakról bővebb információ a Variety cikkében található.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!