Hírek

Gotham Awards – Díjaztak a New York-i függetlenek

A Szólíts a neveden és a Tűnj el! egyre magabiztosabban menetel Oscar felé, most a Gotham Awards zsűrije tette le mellettük a voksát…

Akárcsak a Film Independent Spirit Awards (az ő idei jelöltjeik), a New York-i illetőségű Gotham is a kisebb költségvetésű, független produkciókat jutalmazza. Ahogy azt már sokszor megírtuk, az Oscart osztó Amerikai Filmakadémiában lezajlott változások miatt az utóbbi időkben ezekre a kisebb díjátadókra ebből a szempontból is érdemes odafigyelni, hiszen az elmúlt három évben mindig ugyanazokat a filmeket tüntették ki, amelyek aztán az Oscart is megnyerték. Tavaly mindegyiknél a Holdfény, azt megelőzően a Spotlight, három éve pedig a Birdman lett a befutó, így valószínűleg az idei díjazottak is hatalmas lépést tettek a nagyobb (és népszerűbb) díjak felé.

A szerencse most a Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) című drámára mosolygott, amelyet már a februári Sundance Filmfesztivál óta az év egyik nagy reménységének tartottak a kritikusok. Luca Guadagnino alkotása nem csak a legjobb filmnek járó elismerést kapta a tegnap este megrendezett díjátadó gálán, hanem a fiatal főszereplőjének, Timothée Chalamet-nek is megszerezte az év legnagyobb színészi kiugrása díjat. Az est másik nagy nyertese a Tűnj el! (Get Out!) című horror lett, ami a közönségdíj mellett elhozta az év rendezői kiugrása és a legjobb forgatókönyvíró trófeáit. Jordan Peele alkotása ezzel újra bizonyította, hogy az eddig csak szerény esélyesként emlegetett filmje igenis meghatározó eleme lesz az egész díjszezonnak.

Ugyanez elmondható a színésznőként díjazott Saoirse Ronanról is, aki még mindig az év egyik legnagyobb Oscar-várományosa a Lady Birdben nyújtott alakításáért, de a legjobb színész díjának nyertese, James Franco (The Disaster Artist) is egyre magabiztosabban tör előre, de a Netflix színeiben induló Mudbound is szépen tartja magát, ami most egy újabb színészgárda díjjal gazdagodott.

Armie Hammer és Timothée Chalamet a Szólíts a neveden című filmben
Szólíts a neveden

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com