Hírek

A Gru a legjövedelmezőbb animációs filmsorozat

Shreket taszította le a trónról Gru és az ő minyonjai, így az már biztos, hogy nem szabadulunk egyhamar a bejáratott figuráktól.

A Gru 3. jelenleg is fut a mozikban, és az elmúlt hétvégén váltott jegyekkel lehagyta a Shrek-széria összbevételét, így a franchise jelenleg 3,528 milliárd dollárt kaszált az elmúlt évek alatt. Ez nem kis teljesítmény, főleg ha hozzávesszük, hogy Shrekéknek öt filmjük volt erre – a Csizmás, a kandúrt is beleszámolva –, míg Gru és a minyonok négy film alatt hozták be a lemaradást.

despicable-me-2
Gru 2. (Despicable Me 2.)

Az Illumination Entertainment 2010-ben indította útjára a szériát, akkor még nem sejtve, hogy akár folytatás is készülhet belőle. Akkoriban két olyan rajzfilm is akadt, melyben egy főgonosz szerű karakterből pozitív hős válik a végére. A Megaagynál azonban egyértelműen népszerűbb lett Gru története, melyhez segítség volt a rengeteg kedvelhető mellékkarakter. Nem csak a minyonokra gondolunk itt, akik sokak szerint az első részben és szigorúan mellékszerepben megmaradva működtek a legjobban. Gru örökbefogadott lányai, csatlósa Dr. Senkiházi és ellenfele Vektor is egyaránt élvezetes figurák voltak.

Azután persze jöttek a kötelező folytatások, fokozatosan gyengülő színvonallal.

Még a Minyonok című spin-off sem maradhatott el, mely a merchandising pénzeket és a jegybevételt rendesen termelte – milliárd feletti nemzetközi bevételig jutott a film –, de sokakkal megutáltatta a franchiset. A Gru 3.-at bár szerkesztőségünk kedvelte, a szakma átlaga nem volt elragadtatva tőle. A Rotten Tomatoes szerint a filmet látottak 61%-a ajánlja csupán. Kifogásolták, hogy kezd kifogyni a sorozat az ötletekből, hogy az egész csak a pénz miatt készült el, de a humor sem tud újat felmutatni.

Egyelőre nincs bejelentve újabb rész, de gyanítjuk, hogy ilyen számok után egy-két éven belül ismét találkozhatunk ezekkel a bohókás karakterekkel.

Avatar

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya