Hírek

Grúz film nyerte a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált

A grúz-német-francia koprodukcióban készült Az én boldog családom (Chemi bedinieri ojakhi) című film nyerte a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF).

A film készítői a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartott szombat esti ünnepélyes díjátadó gálán vehették át a trófeát és az ezzel járó 15 ezer eurós pénzjutalmat. A nemzetközi zsűri – melynek Muhi András magyar filmrendező is tagja volt – egyhangú szavazással választotta ki a grúz filmet a versenybe benevezett 12 alkotás közül. Az idén bemutatott, Nana Ekvtimisvili és Simon Gross rendezők által jegyzett film főhőse egy 52 éves nő, aki azzal lepi meg az egy lakásban lakó többgenerációs családját, hogy bejelenti: elköltözik hazulról.

A szombat esti gálán életműdíjat adtak át a TIFF szervezői Alain Delon francia filmlegendának. Delon a TIFF díszvendégeként vett részt péntek este az Egy zsaru bőréért című 1981-es filmje szabadtéri vetítésén Kolozsvár Főterén. A 81 éves filmcsillag érkezését óriási érdeklődés övezte. Egy sajtótájékoztatón elmondta: úgy érzi, jobban szeretik Romániában, mint Franciaországban.

A kolozsvári filmfesztivál keretében magyar napot is tartottak, amelyen Enyedi Ildikó Berlinben Arany Medvét nyert filmjét, a Testről és lélekrőlt, valamint Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Ernelláék Farkaséknál című filmjét is vetítették.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés