Hírek

Guillermo del Toro szerint a Roma minden idők egyik legjobb filmje

Alfonso Cuarón új filmje, a Roma mexikói alkotótársa szerint minden idők öt legnagyszerűbb filmes teljesítménye között van.

A víz érintése immár kétszeres Oscar-díjas rendezője, Guillermo del Toro az 56. New York-i Filmfesztivál meglepetésvendége volt, ő konferálta fel mexikói barátja és alkotótársa, a szintén kétszeres Oscar-díjas Alfonso Cuarón új filmjét, a Romát. Az idei Oscar hivatalos mexikói nevezettje del Toro tavalyi munkájához, A víz érintéséhez hasonlóan Velencében már elhódította a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt és a 91. Oscar díjátadó egyik legnagyobb favoritjává vált, a spanyol nyelv és a Netflix forgalmazása ellenére.

„Számomra a Roma Alfonso karrierjének eddigi csúcspontja” – mondta del Toro a fesztivál közönségének. „Mikor először láttam a filmet, odafordultam hozzá és azt mondtam neki: ez nem csak a legjobb film, amit eddig csináltál, hanem minden idők öt legjobb filmjének egyike. De ne legyünk nagyképűek, sorrendben ez az ötödik”.

Alfonso Cuarón: Roma
Yalitza Aparicio a Roma című filmben

A Roma fekete-fehér képekben meséli el egy középosztálybeli család egy évét Mexikóvárosban, a ’70-es évek elején. A Gravitáció és Az ember gyermeke alkotója amellett, hogy rendezte, saját maga vágta és karrierje során először fényképezte is a filmet. Cuarón úgy nyilatkozott, saját gyermekkori emlékei ihlették a Romát, melyet részben személyes hangvétele miatt tart ilyen nagyra del Toro.

„A mozgókép lényegében emlékezés” – folytatja del Toro. „Olyan dolgokat mesél nekünk, melyekre emlékszünk, csak nem történtek meg velünk.”

A Roma december 14-én debütál a Netflixen világszerte.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés