Hírek

Gwyneth Paltrow a nemet mondás bajnoka

Gwyneth Paltrow by Andrea Raffin 2011

Gwyneth Paltrow by Andrea Raffin 2011Lehetett volna a Titanic főszereplője is: Gwyneth Paltrow számos szerepre mondott nemet, mégis túlélte karrierje.

Hollywoodban ritkán lehet hibázni. Ha sorozatban rossz szerepeket választ az ember és bukást bukásra halmoz, akkor könnyen parkoló pályára kerülhet, ahonnan viszont csak kevesen képesek visszakapaszkodni. A sztárok emiatt nagyon körültekintően választják ki azt az évi egy-két  filmet, amellyel biztosíthatják a helyüket az álomgyári élbolyban. Gwyneth Paltrow korántsem panaszkodhat a karrierjére, de neki is voltak meggondolatlan döntései, amelyek miatt máig bánkódik. Alábbi válogatásunkban annak néztünk utána, hogy mely főszerepekre mondott nemet, és végül ki vitte sikerre a filmeket helyette.

Minden színésznő álma, hogy egyszer az életben eljátssza egy nagyszabású, kosztümös film romantikus főhősnőjét, akiért akár az életét is áldozná a szerelme. Paltrow karrierjéből sem maradt volna ki ez a szerep, ha a kilencvenes évek közepén rábólint James Cameron felkérésére, aki őt szemelte ki a Titanic törékeny arisztokrata főszereplőjének. Helyette Kate Winslet aratta le a babérokat és katapultálta magát a figyelem középpontjába világszerte.

A Sylvia sztárját az akciófilmek terén is cserbenhagyta néha az előérzete. 2002-ben őt választották ki a Resident Evil zombikat aprító női főhősének. Paltrow viszont akkoriban inkább a komédiákat részesítette előnyben, így udvariasan visszalépett a filmtől. Milla Jovovich pótolta őt a kamerák előtt, és vele készül el jövőre a sorozat hatodik, lezáró része is. Paltrow hasonlóképpen lemaradt a Charlie angyalai című sorozat alapján forgatott filmről is. Hiába próbálkozott nála Drew Barrymoore, hogy legyen ő az egyik angyal, kategorikusan nemet mondott neki. Angelina Jolie is sokat köszönhet a hezitálásának. Eredetileg Paltrow játszotta volna el a mások identitását magára öltő sorozatgyilkos nyomába szegődő FBI ügynököt az Életeken át című thrillerben. Miután nem tudtak rá várni, Jolie-t pedig nagyon érdekelte a szerep, az utóbbi kapott lehetőséget a bizonyításra.

Gwyneth Paltrow ma már merészebb a szerepválasztásaiban, de a kilencvenes években még ódzkodott többek közt az olyan komédiáktól, amelyen az altesti poénok domináltak. Emiatt mondott nemet a Keresd a nőt jegyző rendezőpárosnak, a Farrelly testvéreknek, és nem akart benne lenni a pornósokról szóló Boogie Nights-ban sem, ahol szerinte túl egyszerű lányt kellett volna megformálnia, szemtelenül sokat megmutató ruhácskákban. Ennek köszönhetően az előbbiben Cameron Diaz, az utóbbi filmben Heather Graham lett a szerencsés, akiért milliók ültek be a mozikba. Bár a Szerelmes Shakespeare főszerepéért 1999-ben Oscar–díjat kapott, akár másodszor is övé lehetett volna az értékes aranyszobrocska, ha hajlandó lett volna a női bűnözőkről szóló musical, a Chicago főhősének bőrébe bújni. Miután kikosarazta a producereket, azok Renee Zellwegert szerződtették, akit később Oscarra jelöltek alakításáért.

Bár a lista hosszan sorolható, hogy mi mindenre mondott nemet a kétgyermekes színésznő, azért számtalan olyan filmben is feltűnt, amelyre méltán lehet büszke a több mint két évtizedet felölelő pályafutása során. Ezekből az alkotásaiból nyújt bő áttekintést a Paramount Channel szeptember 11-én. Ezen a napon Gwyneth Paltrow öt filmjét vetítik le. Az Emma (szeptember 11., 17:40) régóta áhított romantikus szerepe volt, amelyben egyik kedvenc írónője, Jane Austen hőse bőrébe bújhatott. A Szívörvény (szeptember 11., 20:00) azért jelent fontos mérföldkövet a karrierjében, mert együtt játszhatott benne nagy szerelmével, Ben Affleck-kel.  A tehetséges Mr. Ripley (szeptember 11., 22:00) szintén jelentős alkotás a pályáján. Alakításáért egyaránt elnyerte a nézők szimpátiáját és a kritikusok elismerését. A szerencse zsoldosai (szeptember 11., 00:40) pedig azért is emlékezetes neki, mert olyan színész nagyágyúkkal dolgozhatott együtt, mint Philip Seymour Hoffman, Samuel L. Jackson és Philip Baker Hall.

Címkék

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés