Hírek

KAFF 2017: Gyerekeknek szóló filmek

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon idén kiemelkedően sok gyerekfilm szerepel a programban, klasszikusoktól a legfrissebb animációkig. A fesztiválra érkező családok megnézhetik a Vukot, a Háry Jánost, a Lengemeséket, A kis herceget; de külön blokk várja a kicsiket a magyar versenyszekcióban is. A fesztivál minden programja ingyenes!

2017 június 21. és 25. között Kecskemét az animáció fővárosává válik. A fesztivál programját adó közel 400 filmből számos alkotás gyerekfilm, melyeket a Főtéren, a Hírös Agórán vagy az Otthon moziban ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.

EGÉSZESTÉS RAJZFILMEK

Idén kilencvenéves lenne Dargay Attila, az ő tiszteletére tűzte műsorra a fesztivál a Vukot. A talpraesett róka meséjét Kecskemét Főterén vetítve élvezhetik este közösen a családok. A Kodály-évfordulóra való tekintettel egy másik klasszikus, a Richly Zsolt által rendezett Háry János is megtekinthető lesz a város központjában felállított szabadtéri mozivásznon. Hosszú évek óta az első egészestés magyar rajzfilm a Berg Judit könyvéből készült LengemesékFüttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakójának történetéből Pálfi Zsolt rendezett egyórás animációs filmet, mely a KAFF-on az Otthon moziban látható.

Fantomfiú

Nagyobb gyerekeknek ajánljuk az európai egészestés versenyprogram néhány filmjét, melyek között három Oscar-díjra jelölt alkotás is szerepel. A részben Kecskeméten készült A vörös teknős egy hajótörött férfi életre szóló találkozását meséli el egy óriási teknőssel. A francia Fantomfiú főhőse egy kórházban fekvő fiú, Leo, aki különleges képessége révén képes testéből kilépve szellemalakban kergetni a veszélyes bűnözőket. Claude Barras francia-svájci bábanimációja, az Életem Cukkiniként pedig egy gyerekotthon kis lakóiról szól. Az európai versenyprogramban versenyzik Roger Mainwood által megrendezett Ethel és Ernest című családi mozi is, mely a huszadik század társadalmi változásait mutatja be a londoni házaspár életének tükrében.

A vörös teknős

Panoráma vetítések keretében további izgalmas alkotásokat láthatnak a rajzfilmek rajongói. Egy kalandvágyó fiatal lány a főszereplője Rémi Chayé rendező A messzi Észak című, dán-francia koprodukcióban készült alkotásának. A tizenkilencedik században játszódó történetben a törékeny, de vasakaratú Szása eltűnt nagyapja nyomába ered a hó és jég birodalmában. A történelmi kontextusnál és a női főszereplőknél maradva a bizánci birodalomba röpít a Róma hercegnője című iráni animáció. Hadi Mohammadin rajzfilmje arról mesél, hogyan kerül az ifjú Mallika, Róma hercegnője a bagdadi rabszolgapiacra.

A fesztivál vendége lesz Alexander Juhasz, A kis herceg legutóbbi, két éve készült meseadaptációjának karaktertervezője, aki a film vetítése után szakmai workshopot is tart felnőtt animátoroknak.

RÖVIDFILMEK GYEREKEKNEK

Gyerekversekre és mesékre komponált újabb magyar válogatást is bemutat a fesztivál. A kicsik számára a Rövidfilmek 4. összeállításban Varró Dániel, Lackfi János, Kiss Ottó, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes, Békés Márta, Murányi Zita, Miklya Zsolt, Máté Angi verseinek és meséinek animációs feldolgozásai éppúgy szerepelnek, mint fiatal animátorok saját, gyerekeknek szóló történetei kakaót iszogató szarvasról, más bolygón élő gyerekekről vagy éppen űrkutyákról.

Bab Berci

Nagy öröm, hogy több televíziós mesesorozat-epizód is elkészült az elmúlt években. Folytatódnak többek között Bab BerciBoxi és Borka kalandjai, a Cigánymesék és a Négyszögletű Kerek Erdő történetei, a Hoppi mesék és az Ahány király, annyi mese széria is. A fesztivál vetíti az Egy kupac kufli két epizódját, valamint Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplójának újabb részét, de brit, cseh, dán, francia és német televíziós sorozatokból is láthatnak válogatást a családok.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Mecenatúra programja a 13. KAFF magyar versenyprogramjában szereplő 48 rövidfilm, 23 televíziós sorozat és 2 diákfilm elkészülését támogatta.

PROGRAM

Lengemesék – Június 21. szerda, 09.00 Otthon mozi

Európai tv-sorozatok 1. magyar gyerekfilmek– Június 21. szerda, 10.00 Otthon mozi

Európai tv-filmek 1. gyerekeknek (magyar felirattal)- Június 21. szerda, 11.30 Otthon mozi

Ethel és Ernest (angol nyelven, magyar felirattal)- Június 21. szerda, 14.00 Otthon mozi

Európai tv-filmek 2. gyerekeknek (magyar felirattal)- Június 21. szerda, 16.00 Otthon mozi

Róma hercegnője (angol nyelven, magyar felirattal)- Június 21. szerda, 16.00 Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ

A messzi Észak (magyar nyelven)- Június 21. szerda, 18.00 Otthon mozi

Vuk – Június 21. szerda, 21.30 Főtér

Fantomfiú (francia nyelven, magyar felirattal)– Június 22. csütörtök, 14.00 Otthon mozi

Háry János – Június 22. csütörtök, 21.30 Főtér

Európai tv-filmek 4. gyerekeknek (magyar felirattal)- Június 23. péntek, 12.00 Otthon mozi

Életem Cukkiniként – Június 23. péntek, 14.00 Otthon mozi

Magyar rövidfilmek gyerekeknek / Rövidfilm 4. Június 24. szombat, 11.00 Otthon mozi

A kis herceg (magyar nyelven) – Június 24. szombat, 13.00 Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ

A vörös teknős (dialóg nélküli) – Június 24. szombat, 21.30 Főtér

 

A részletes program a 13. KAFF weboldalán megtalálható.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com