Hírek

Vetítéssorozat indul Gyöngyössy Imre emlékére

Gyöngyössy Imre filmrendező születésének 90. évfordulója előtt tiszteleg a Filmarchívum, a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia. Szeptemberben egy rendhagyó olasz–magyar rendezvénysorozat keretein belül ismerkedhetünk meg a rendező életművével.

Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsett. Tízéves korában a Dante Alighieri Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. 1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták, egy koncepciós perben három év börtönbüntetésre, tíz év közügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró–filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, emberi jogaiktól megfosztottakról. Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain,  hazájában azonban hosszú ideig az Államvédelmi Szolgálatok célkeresztjében állt, csak halála előtt, 1994-ben rehabilitálták.

A Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra jelölt rendező filmjeinek két olasz és nyolc magyar város (Budapest, Szombathely, Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Vác, Pannonhalma, Balatonfüred) ad otthont a program idejére. A Nemzeti Filmintézet teljes körűen digitalizálta, felújította és retrospektív sorozatokban mutatja be a karizmatikus költő-filmrendező filmjeit: Férfiarckép, Virágvasárnap, Meztelen vagy, Szarvassá vált fiúk, Várakozók, Két elhatározás, Töredék az életről, Jób lázadása, Add tudtul fiaidnak, Száműzöttek (utóbbi három az MTV-vel koprodukcióban).A szervezők a filmvetítéseken túl közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és plakátkiállításokkal várják az érdeklődőket.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés