Hírek

Gyönyörű lesz a magyar háborús film – Természetes fény előzetes

Előzetest kapott Nagy Dénes háborús drámája, a Természetes fény. De még milyet! Az ígéretes magyar alkotás márciusban a Berlinale-n versenyez majd.


Hirdetés

Eszméletlenül szép és hangulatos lesz a legújabb magyar háborús film: legalább is az előzetes alapján.

Nagy Dénes Természetes fény című alkotását első ránézésre méltán válogatták a legjobbak közé a hamarosan induló Berlini Filmfesztiválon.

A rendező számos sikeres rövidfilm után készítette el első egészestés filmjét, amely a II. világháború idején a Szovjetunióba vezeti el a nézőket. A történetben egy kisebb egység a kies vidékeket járja, hogy partizánokat kutasson fel. Egy alacsonyabb rangú hadnagynak pedig át kell vennie a vezetést az egysége felett, amikor elveszítik a felettesüket egy tűzharcban.

A főszerepben Szabó Ferenc, Bajkó László, Garbacz Tamás és Franczia Gyula szerepelnek majd.

A film egyébként egy adaptáció Závada Pál 2014-ben megjelent regényéből. A forgatókönyvet maga a rendező, Nagy Dénes írta meg az eredeti könyv alapján. A kamera mögött Dobos Tamást találjuk, aki korábban olyan darabokat filmezett, mint a Genezis, a Willow vagy a Terápia számos epizódja. De dolgozott a Jupiter holdja és A nagy füzet produkcióiban is.

A frissen megjelent előzetes alapján pedig igen csak jól bánik a kamerával ezúttal is. A természet és a természetes fény szép játékát látjuk, ahogy ezek vegyülnek a háború borzalmaival.

A Természetes fény az idei Berlinale-n debütál majd, ráadásul a versenyszekcióban. Nagy műve mellett egy másik hazai alkotásért is izgulhatunk Berlinben.

Fliegauf Bence Rengeteg 2 című filmje szintén versenyez majd a rangos seregszemlén. Mindkét alkotást március elején láthatja a szűk közönség először. Hogy aztán remélhetőleg minél előbb a magyar nézők elé is eljussanak az izgalmas új munkák.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.