Hírek

Gyönyörűen elborultnak tűnik Terry Gilliam Don Quijote-filmje – The Man Who Killed Don Quixote előzetes

Az előzetes alapján pontosan olyannak tűnik Terry Gilliam végre elkészült projektje, amilyennek vártuk. A The Man Who Killed Don Quixote egy vicces és látványos kavalkád lesz. A főszerepben Jonathan Pryce és Adam Driver.

Végre idáig is eljutottunk: előzetes érkezett Terry Gilliam régen (majdnem két évtizede) dédelgetett filmjéhez. Már 2014-ben írtunk róla, hogy megkezdődik a forgatás Gilliam Don Quijote-adaptációjához, de jó ideig mégsem akart összeállni a projekt. Aztán mikor biztos volt már, hogy forog a film, olyan hírek érkeztek, hogy megsérült egy több száz éves emlékmű. Később azonban ezt is cáfolták.

Miguel de Cervantes Saavedra 1605-ben és 1615-ben megjelent kétrészes regénye a Don Quijote, melyet azóta számtalan mozgóképes alkotás feldolgozott már. A Gyalog galopp, Brazil, 12 majom és a A halászkirály legendája rendezője pedig hosszú évek óta szeretné elkészíteni a saját változatát. Gilliam alkotása, a The Man Who Killed Don Quixote (így írják eredetileg) ugrál majd a jelenben és a múltban, keverve a 21. század és a 17. század világát.

A műben Jonathan Pryce egy idős zavart férfit alakít, aki szentül hiszi, hogy ő Don Quijote, míg az Adam Driver alakította Tobyt, egy egyszerű reklámszakembert Sancho Panzának gondol. Az álomszerű, hol kosztümös, hol a modern világba ültetett történet kettejük kalandjait mutatja be.

A film forgatókönyvét az eredeti regények alapján Terry Gilliam és Tony Grisoni írták. A két alkotó egyébként már többször írt közösen filmet, összeszokott párosról beszélhetünk: olyan alkotásokat köszönhetünk nekik, mint a Tideland vagy a Félelem és reszketés Las Vegasban.

A két főszereplő Jonathan Pryce és Adam Driver oldalán szerepel még Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Jordi Mollá és Jason Watkins.

A The Man Who Killed Don Quixote már idén a mozikba kerül, ám hogy a hazai közönség nagyvásznon láthatja-e majd az alkotást, az igen csak kérdéses.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya