Hírek

Gyűjtés indult a Macskafogó megmentéséért

A Macskafogó című magyar rajzfilm megmentésére szólítják fel a rajongókat, ugyanis a 31 éves film utolsó negatívjának restaurálását csak magán úton képesek megoldani.

5 millió forintot igyekeznek összegyűjteni Ternovszky Béláék a Macskafogó felújítására, ehhez viszont nem kaptak semmilyen nagy pénzösszegű támogatást egyik filmes cégtől sem. Mivel a stáb számára túl költséges önerőből végigvinni a projektet, ezért a nézők segítségét kérik. Az 1986-os film VHS és DVD-kópiái a restaurátorok szerint közel sem képes visszaadni azt a minőséget, melyet a film negatívjából tudnának konvertálni. Ebből azonban csak egy darab áll rendelkezésre, ami az idő előrehaladtával fokozatosan veszít patinájából.

A készítők célja az új nemzedéknek is fenntartani a Macskafogót, ráadásul olyan minőségben, amit a film megérdemel. A projekt során egyesével tüntetnék el a karcokat a filmszalagról, majd digitális formában maradna meg az anyag.

Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a Macskafogó HD-minőségben maradjon meg az utókor számára.

Az új kiadás extrái között rengeteg interjú és egy rendezői audiokommentár is helyet kap Ternovszky Béla közreműködésével. Ebben a hanganyagban a nemrég elhunyt forgatókönyvíró, Nepp József is szerepel.

A kiadvány elkészültét és a film megmentését a macskafogo.hu oldalon lehet támogatni.

Avatar

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya