Hírek

Gyürey Vera tanár, filmtörténész az idei Krisztina-díj kitüntetettje

gyurey_veraGyürey Vera tanár, filmtörténész, Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező felesége kapja idén a Gyémánt László felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet pénteken adnak át a Károlyi Étteremben Budapesten.

A díjat minden évben azok a művészfeleségek kapják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek születhettek – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, Gyürey Vera 1962-től csaknem négy évtizeden át tanított a budapesti József Attila Gimnáziumban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, a 20. századi magyar irodalomtörténeti tanszéken módszertant oktatott. A magyar nyelv és irodalom tantárgy előadója volt az egykori Művelődési Minisztériumban, majd az Országos Pedagógiai Intézetben. A hetvenes évek végén részt vett az új gimnáziumi tankönyvek kidolgozásában és megjelentetésében, vezetője volt az egykori Iskolatelevízió filmesztétikai adásainak. 2004-ben Balogh Gyöngyivel és Honffy Pállal megírta A magyar játékfilm története a kezdetektől 1990-ig című kötetet, 2007-ben pedig megjelent A magyar filmtörténet képeskönyve, amelyet Veress József és Lencsó László szerzőtársakkal közösen készített.

1985-ben került a Magyar Filmintézetbe, amelynek 1990-től húsz évig volt igazgatója. A magyar filmek felújítási programjáért 1993-ban munkatársaival Balázs Béla-díjat kapott. 1985-től megindította és 2011-ig vezette a magyar tanárok filmes továbbképzését. Sokat tett azért, hogy a magyar középiskolai oktatásban megjelenjen a film mint a kultúra fontos része. Igazgatásának első évében, 1990-ben nyitotta meg kapuit az Örökmozgó Filmmúzeum. Neki köszönhető, hogy 1992-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum közgyűjteményi státusba került és elindult a Körhinta című magyar filmklasszikus restaurálásával az archívum filmfelújítási programja.

1995-től indult el az archívum nemzetközi kutatása és a magyar némafilm-gyűjtemény bővítése. Az új szerzemények nagy része a kilencvenes években, külföldi archívumokból került haza. 2004-ben zajlott az első magyar színes film, a Ludas Matyi (1949) digitális restaurálása, amelyet azóta több száz film követett. Gyürey Vera 2011-ben vonult nyugdíjba.

Gyürey Vera 2015-ben a hamburgi Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon munkásságának elismeréseként megkapta a Reinhold Schünzel-díjat.

A Krisztina-díjat Gyémánt László festőművész felesége, Gyémánt Krisztina emlékére alapította Kárpáti Tamás. A díjat jelképező bronzplaketten Gyémánt Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László Krisztina című festménye alapján készített Benedek György szobrászművész.

Az első Krisztina-díjat 2011-ben a kuratórium döntése alapján Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István „Édeske” szobrász felesége vehette át, tavaly pedig Gálvölgyi János színész feleségét, Gálvölgyi Juditot tüntették ki.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés