Hírek

Háborús eposz, eposzi háború – Nyugaton a helyzet változatlan előzetes

Nyugaton-a-helyzet-változatlan-Felix-Kammerer-Albrecht-Schuch

Betekinthetünk a Nyugaton a helyzet változatlan vadonatúj Netflix adaptációjába, ami alig egy hét múlva már elérhető is lesz.

A Netflix közzétette a Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet On The Western Front) című filmjének teljes előzetesét. A film Németország hivatalos nevezése a 2023-as Oscarra.

A Nyugaton a helyzet változatlan Erich Maria Remarque 1929-es regényén alapul.

Az előzetes a regényből kölcsönzött idézettel indul: „Annyi mondanivalónk van, és soha nem mondjuk el.” Később pedig azt az ígértet kapjuk, hogy a film az első világháború valódi arcát fogja mutatni. A két perces ízelítő harci szekvenciáit látva van miben reménykednünk. Az első világháborút kevesebb film dolgozta fel, mint a másodikat – az okokról ebben a cikkben írunk –, ezért is izgalmas az új adaptáció.

A regényt eddig már kétszer is vászonra vitték, először 1930-ban, ami akkor a legjobb filmnek járó Oscart is megnyerte, majd másodszorra 1979-ben. A Netflix idei filmje lesz azonban az első német nyelvű adaptáció.

A film cselekményének középpontjában egy fiatal német katona, Paul Bäumer áll, akit Felix Kammerer alakít. Paul és bajtársai a nyugati fronton tapasztalják meg, ahogy a kezdeti eufóriát az elkeseredettség és a félelem váltja fel. A filmben szerepel továbbá Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért, Becstelen brigantyk), Sebastian Hülk (Vörös veréb), Albrecht Schuch (Kontroll nélkül) és Anton von Lucke (Frantz).

A Nyugaton a helyzet változatlan rendezője Edward Berger. A forgatókönyvet Lesley Paterson és Ian Stokell írták. A film premierje a limitált moziforgalmazás után október 28-án lesz a Netflixen.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!