Hírek

Haifai elismerés A nagy füzetért

Szász János: A nagy füzetSzász János filmjét elismerő oklevéllel tüntette ki a haifai nemzetközi filmfesztivál, Izrael vezető filmes rendezvénye. A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató film hamarosan Ázsiában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is bemutatkozik.

A haifai nemzetközi filmfesztivál FEDEORA zsűrije elismerő oklevéllel tüntette ki Szász János A nagy füzet című filmjét. Izrael nagyszabású filmfesztiválját szeptember 19-28. között rendezték meg immáron 29. alkalommal.
A nagy füzet-et, mely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra, világszerte a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválok hívták meg programjukba, és műsorra tűzik az elkövetkezendő hetekben.
Az ázsiai premierre a dél-koreai Busan nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján kerül sor, majd a chicagói filmfesztivál fő versenyprogramjában lesz az amerikai premier. Október második felében az ausztráliai Adelaide nemzetközi filmfesztiválján, szintén a versenyprogramban indul A nagy füzet és először lesz látható az ausztrál kontinensen.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le grand cahier) júliusi világpremierje akalmával elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

szasz_janos_nagy_fuzet_2A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

A nagy füzet európai koprodukcióban készült a magyar Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

A nagy füzet című filmet szeptember 19. óta játsszák a magyarországi mozik a Budapest Film forgalmazásában.

Filmunió

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com