Hírek

Hajnali láz – Nemzetközi fesztiválon debütál Gárdos Péter könyve Spanyolországban

hajnali_lazA segovai HAY nemzetközi irodalmi és művészeti fesztiválon debütál péntek este az olvasók előtt Spanyolországban Gárdos Péter Hajnali láz című könyve, amelyet immár 36 országban adtak ki vagy jelentetnek meg a közeljövőben.

„Olyan ez, mint egy lottóötös” – mondta Gárdos Péter az MTI-nek a spanyol nyelvű kiadás madridi sajtóbemutatóján azzal kapcsolatban, hogy a 2010-ben megjelent regénynek a Londoni Könyvvásáron tavaly aratott hatalmas sikere óta folyamatosan jelentkeznek külföldről a kiadási jogokért.

Az európai országok mellett például Tajvanon és Ausztráliában is kapható a mű, hamarosan a brazil és a kínai könyvesboltokban is megjelenik. Dániában már harmadik kiadásánál tart a regény, ott több mint tízezer példányban kelt el eddig – tette hozzá a szerző, aki szüleinek egymásra találását, szerelmi történetét meséli el 50 évig rejtve maradt levelezésük alapján. A holokausztot túlélő két fiatal több mint 100 levelet váltott egymással miközben Svédország két különböző menekülttáborában lábadozott.

„Pimasz életöröm volt ezekben a levelekben, olyan vadállati vágy a szerelemre mindkét részről, hogy elsöpörte az ő borzalmas helyzetüket” – fogalmazott Gárdos Péter, indokolva, hogy miért készített forgatókönyvet, regényt majd pedig játékfilmet a nagyon személyes családi történetből.

A könyvhöz hasonlóan a Hajnali láz című film is nemzetközi sikereket arat, márciusban a San José-i Cinequest Filmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában, szeptemberben a várnai filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezésért járó elismerést.

A Spanyolországban Andrés Cienfuegos és Faller Judit fordításában megjelent könyv a sajtóbemutatót követően a segoviai HAY fesztiválon debütál a nagyközönség előtt, ahol Ángeles González-Sinde filmrendező, volt spanyol kultuszminiszter kérdezi a filmrendező-írót, akinek egyik leghíresebb, Szamárköhögés című filmét is vetítik a fesztiválon.

Gárdos Péter

A HAY fesztivált 11. alkalommal rendezik meg Segoviában, az irodalom, az építészet, a tudomány és a zenei élet számtalan neves képviselőjét felvonultatva a világ minden tájáról. Az idei rendezvény vendégei között szerepel mások mellett Julie Christie Oscar-díjas brit színésznő, John Banville Booker-díjas ír regényíró, Sigeru Ban Pritzker-díjas japán építész és Hélene Carrere d’Encausse francia történész.

María Sheila Cremaschi, a fesztivál igazgatója szerint az esemény központjában az inspiráló gondolatok és történetek állnak, amelyek tükrözik a kultúra egyesítő szerepét.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com