Hírek

Hamarosan elveszíti a Disney Mickey egeret

Az amerikai szerzői jogi törvények következtében a Disney hamarosan elveszítheti a kizárólagos jogokat a legemblematikusabb karakterei némelyikére, köztük a kabalafiguraként szolgáló Mickey egérre.

Mickey egér 2024-ben válik közkinccsé, majdnem 95 évvel az 1928. október 1-jei megalkotása után – ennyi idő elteltével egy névtelen vagy ál-névtelen művészeti alkotás szerzői joga lejár.

Daniel Mayeda, a téma jogász szakértője a The Guardian-nek elmondta, hogy a szerzői jogok lejárta nem jár korlátozások nélkül. „A Mickey egér karaktert úgy lehet használni saját Mickey egér-történetek megalkotására, ahogyan eredetileg megalkották. Ám ha az emberek ezt látva a Disneyre asszociálnak – ami elég valószínű, hiszen az egyik legismertebb karakterük –, akkor elméletileg a Disney azt mondhatja, hogy megsértették a szerzői jogait” – mondta.

Mickey egér először a Steamboat Willie című fekete-fehér rajzfilmben tűnt fel. A rajzfilm úttörőnek számított az animációban a szinkronizált hanghasználat miatt – a képernyőn megjelenő mozdulatok megfelelnek a zenének és a hangeffektusoknak –, és útjára indította a film és a televízió egyik legfelismerhetőbb ikonját.

A National Museum of American History szerint: „Az évek során Mickey egér számos átalakuláson ment keresztül fizikai megjelenésében és személyiségében. Korai éveiben a huncut és pajkos Mickey inkább patkányszerűnek tűnt, hosszú, hegyes orral, fekete szemekkel, apró, szálkás lábakkal és hosszú farokkal”.

Míg Mickey ezen első patkányszerű változatának szerzői jogait elvesztik, Mayeda szerint a Disney megtartja a szerzői jogait minden további, más filmekben vagy művészeti alkotásokban megjelenő variációra, amíg azok el nem érik a 95 éves határt.

Más karakterek már átkerültek a köztulajdonba, kissé sokkoló eredménnyel.

Micimackó és legtöbb állatbarátja idén januárban került a köztulajdonba, és sokan nem vesztegették az időt, hogy tőkét kovácsoljanak a szeretett karakterekből. Ryan Reynolds egy Mint Mobile-reklámban játszott rá a karakterre. A reklámban Reynolds egy gyerekkönyvet olvas fel „Winnie the Screwed”-ról, a drága telefonszámlával küszködő medvéről.

Még zavarba ejtőbb, hogy Micimackó és barátja, Malacka a Winnie the Pooh: Blood and Honey című, hamarosan bemutatásra kerülő horrorfilm főszereplői lesznek, amelyet Rhys Waterfield írt és rendezett. A filmben a páros véres, gyilkos ámokfutásba kezd, miután elhagyta őket régi barátjuk, Róbert Gida.

Mayeda szerint fontos, hogy az olyan művészek, mint Waterfield, ne lépjék át a határt, amikor a régi karakterek alapján új alkotásokat készítenek. A karakter bizonyos aspektusai, amelyeket a nagyközönség a Disney-márka részeként ismer fel, tiltott területnek számítanak a művészek számára, akik a szerzői jogok lejárta miatt szeretnének élni a lehetőséggel. Ha egy adott alkotás megtéveszti a közönséget, és azt hiszik, hogy az valójában a Disney-hez kapcsolódik, annak komoly jogi következményei lehetnek. A Disney továbbra is fenntarthatja a védjegyeket bizonyos jelmondatokra vagy a karakterek által viselt jellegzetes ruhákra, például Micimackó piros ingére, amelyet Waterfield szándékosan nem használt a filmjében.

A Variety-nek adott interjújában Waterfield így nyilatkozott: „Igyekeztünk rendkívül óvatosak lenni. Tudtuk, hogy van ez a határ a szerzői jogokkal kapcsolatban. Szóval mindent megtettünk, amit csak tudtunk, hogy [a film] csak az 1926-os változaton alapuljon. Senki sem fogja összetéveszteni [a Disney-vel]. Amikor meglátod a borítóját, és látod a trailereket, a standfotókat és mindezt, kizárt, hogy bárki azt gondolja, hogy ez egy gyerekverzió”.”

A Disney még egy évig megtartja Tigris kizárólagos jogait, mivel az ő első megjelenése csak 1929-re esett AA Milne mesesorozatában.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!