Hírek

Hamarosan indul a 11. Frankofón Filmnapok online!

frankofón filmnapok

A tavasz visszatérő eseménye idén is elhozza a francia nyelvű filmek legjavát a magyar közönségnek, amelyeket ezúttal mindenki otthon, online tekinthet meg április 22. és május 2. között.

Magyarországon először kerülnek bemutatásra a nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjei, de közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is felvonultat az idei filmes mustra. A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött 11. Frankofón Filmnapok online kiadása is bővelkedik olyan nagy nevekben, mint Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Catherine Frot, de mellettük feltörekvő, ígéretes tehetségek is láthatók lesznek a képernyőkön. A Filmnapok válogatásában a nyolc magyar felirattal is elérhető játékfilmen kívül az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésű kísérőprogramokon is részt vehetnek a filmrajongók.

Nyitófilm: Vadregény (Terrible Jungle) – elérhető április 22-től május 2-ig

A Hugo Benamozig és David Caviglioli rendezte francia vígjáték főszerepében Chatharine Deneuve-öt láthatjuk viszont a tavaly hatalmas sikert arató Az igazság után. Mellette Vincent Dedienne és Jonathan Cohen kerülnek főszerepbe. A történet szerint Eliott, az ifjú és naiv antropológus egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban. Jó alkalom lenne ez az önállósodásra, ám az aggódó mamának nem akaródzik elengedni a pórázt.

A gyerekkor földje (Petit Pays) – elérhető április 23-tól május 2-ig

Az 1990-es évek elején Gaby teljességgel megéli a gyerekkor boldogságát Burundiban. A polgárháború azonban nemcsak a csínytevéseknek vet véget, hanem az ártatlanság korának is. Éric Barbier filmje Gäel Faye nagy sikerű, többszörösen díjnyertes regénye alapján született, amelyben egy gyerek szemszögéből ismerhetjük meg a korszakot és az eseményeket.

Az elfeledett virágok (Les fleurs oubliées) – elérhető április 23-tól május 2-ig

André Forcier filmjében Egy híres botanikus – nem mellesleg pap – visszatér a túlvilágról, hogy felvirágoztassa Albert méhészetét, és segítsen neki szembeszállni egy erősen környezetszennyező vetélytárssal.

„Környezettudatos mese szerethetően szemtelen alakításokkal, szemet gyönyörködtető és szívet melengető költői kivitelben.” 

– írta róla a Le devoir.

Emberek, nem vadak (Des Hommes) – elérhető április 23-tól május 2-ig

Az 1960-as évek elején sok fiatal francia férfi járta meg az algériai frontvonalat. Amikor hazatértek, próbálták elfelejteni, ami ott történt. De az emlékek akár negyven év távolából is berobbanhatnak. A Gerard Depardieu főszereplésével és Lucas Belvaux rendezésében készült francia-belga dráma 2020-ban Cannes versenyprogramjában szerepelt.

Gagarin (Gagarine) – elérhető április 23-tól május 2-ig

Youri Párizs egyik elővárosában él, a „vörös” Gagarinban. És természetesen űrhajós szeretne lenni. Csakhogy a telepet le akarják bontani, viszont a fiú nem adja egykönnyen az „űrhajóját”. A Fanny Liatard, Jérémy Trouilh rendezte Gagarin szintén szerepelt a 2020-as Cannes versenyprogramjában.

Marguerite és Margot (L’aventure des Marguerite) – elérhető április 23-tól május 2-ig

Pierre Coré filmje hamisítatlan francia családi vígjátékot ígér: Marguerite és Margot látszólag nem sokban különböznek egymástól, mintha ikrek lennének. Csakhogy az egyikük 1942-ben, a másikuk 2018-ban éli a kamaszok életét – már ameddig egy varázserejű utazóláda közreműködésével helyet nem cserélnek. „Ebben a bájos, családi moziban megvan minden, ami csak kell: kaland, nevetés, időutazás.” – írta a La Croix.

Piszkos munka (Ceux qui travaillent) – elérhető április 23-tól május 2-ig

Antoine Russbach svájci-belga koprodukciójában készült Piszkos munka című alkotásában Frank vezetőként dolgozik a tengeri szállítmányozásban. Ám elég egy rossz döntés, és a rendszer, amelyet egész életében szolgált, kiveti magából. Amitől a férfi addigi értékrendje megkérdőjeleződik. Ahogyan a Bande à part véleményezte az alkotást:

„A film bőven ad kiindulópontot ahhoz, hogy megpróbáljuk megérteni a modern világ működését. Okosan átgondolt alkotás.”

 

Az éjszaka meséi (La nuit des Rois) – elérhető április 26-tól május 2-ig

Nyugat-Afrika egyik legnagyobb börtönében a rabok között szigorú a rangsor. A betegeskedő vezér hatalma inog. Kinevez hát egy „mesélőt”, hogy egész éjszaka történetekkel szórakoztassa a tömeget. Philippe Lacôte Oscar shortlistes, francia-kanadai-elefántcsontparti drámáját tavaly a legnagyobb filmfesztiválokon díjazták (Velencei Filmfesztivál 2020, TIFF 2020, New York Film Festival 2020).

A 11. Frankofón Filmnapokról további információ az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.