Hírek

Hamarosan indul a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Szeptember 21-én kezdődik az idei, immáron 4. alkalommal megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton. A hazai filmgyártást ünneplő eseményen több mint 70 frissen restaurált filmet láthatunk majd.

A Nemzeti Filmintézet idén is megrendezi a magyar film éltetésére szolgáló Budapesti Klasszikus Film Maratont, amely szeptember 3. hetétől hat napon át várja majd az érdeklődőket. A magyar fim 120. évfordulójának alkalmából ráadásul november közepéig látható lesz a Nagylátószög című kiállítás is. No meg a több mint 70 restaurált hazai mű, amelyet felvonultat a maraton. Az alkotásokat öt tematikus blokkba sorolták, ezek lesznek a Hommage, a Fókuszban, a Magyarok Hollywoodban, a Magyar szem, és a Nyitott archívumok.

A filmes esemény Hommage váltogatása megemlékezik majd Törőcsik Mariról, Jankovics Marcellről, Tóth Jánosról és Bertrand Tavernier-ről.

Ezzel fenntartva azt a hagyományát a Film Maratonnak, miszerint minden évben fejet hajtanak az előző év folyamán elhunyt szakmai kiválóságok előtt.

Engem nem fog a golyó – Törőcsik Mari ereje a filmvásznon

Törőcsik Marit 4 alkotásban is megcsodálhatjuk majd; a maraton programjában helyet foglal ugyanis a Kölyök, az Édes Anna, a Déryné, hol van? és a Szerelmem, Elektra is. Míg Jankovics Marcellre két ikonikus animációs munkájával emlékezik meg az esemény. A János Vitéz és az Ének a csodaszarvasról is látható lesz majd. Utóbbit mi is beválogattuk a kedvenc hazai animációs alkotásaink közé ebben a listában.

A Film Maraton szeptember 21-i nyitógáláján is a 120. jubileumot ünneplik.

A gálán levetítik – az 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban – az első Magyarországon készített filmfelvételeket; az első magyar film, A táncz, születéséről készített animációs dokumentumfilmet, valamint Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmjének, Az aranyembernek a digitálisan restaurált változatát is. Utóbbit Farkas Bence zeneszerzésével és a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában készült zenei kísérettel láthatja majd a közönség.

A Magyarok Hollywoodban válogatás Hollywood gazdag magyar örökségéből szemezget: levetítik
a Trauner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott közreműködésével készült Legénylakást, és a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet is. Valamint a nézők elé kerül a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátéka, és Lugosi Béla is ismét ránk ijeszt majd Drakulaként.

Természetesen a blokkból nem hiányozhat Kertész Mihály első számú klasszikusa sem: nagyvásznon vár ránk a Casablanca.

A Nyitott archívumok programja pedig a filmgyűjtemények munkájába nyújt majd izgalmas betekintést. A program az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható, fontos alkotásait mutatja be. Vágtathatunk az 1920-as évek motorosaival az Alpokban (Motorral a felhők felett), tanulhatunk Orson Wellestől a hamisításról (H, mint hamisítás), leeshet az állunk George Pal reklám-animációitól, de gyönyörködhetünk zenével kísért némafilmekben is.

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 21. és 26. között fut majd számos helyszínen. Az eseményről pedig hamarosan itt kaphattok bővebb információt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com