Hírek

Hamarosan indul az ingyenes Online Japán Filmfesztivál

online japán filmfesztivál

2021. február 26. és március 7. között rendezik meg a JFF PLUS Online Japán Filmfesztivált, melynek keretében 30 film lesz ingyenesen megtekinthető Magyarország egész területén.

Az online fesztiválon szereplő filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. A 30 alkotás között a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket is találunk.

Bár a fesztivál 26-án kezdődik, az eseményt szervező Japán Alapítvány oldalán addig is izgalmas rendezői interjúkat nézhetünk meg.

Ezekben megszólal többek között a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, akinek két filmje is látható lesz a fesztiválon. YASHIRO Takeshi stop-motion technikával készült animációs filmjéről beszél, IMAIZUMI Rikiya a Kis éji zene kapcsán az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, SHIRAISHI Kazuya az Egy éjszakát mutatja be, melynek egyik női szereplője a híres Yuko Tanaka, SODA Kazuhiro pedig a 2011-ben a Hong Kongi Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Dokumentumfilm díját elnyert Béke című alkotói folyamatába ad betekintést.

YASHIRO Takeshi a Gon, a kis róka című filmje több, mint két év kemény munkájával készült. A megható animáció története egy régi japán gyerekmesén alapul. A Japán Alapítvány oldalán található interjúban a rendező többek között a stop-motion technika rejtelmeibe avatja be a nézőt. Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, aki sajátos humorral szemléli az életet. Az interjúból megtudjuk, hogy a rendező életében a legnagyobb áttörést eddig a Yonosuke története hozta, a Nézzük meg a vízesést! című vígjáték forgatókönyvébe pedig a szereplők saját életéből is illesztettek momentumokat.

SODA Kazuhiro, a Béke című díjnyertes dokumentumfilm rendezője az alkotói folyamatába ad betekintést és a go-en-ről, a japán gondolkodásra oly jellemző „sorsszerűségről” is beszél. IMAIZUMI Rikiya a Kotaro Isaka írása alapján készült Kis éji zene rendezője az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, míg SHIRAISHI Kazuya megrázó erejű filmje, az Egy éjszaka hátterébe nyújt betekintést: vajon etikus-e bűncselekményt elkövetni, ha azzal nem ártani akarunk, hanem épp ellenkezőleg, családtagjainkat akarjuk megmenteni?

A fesztivál ideje alatt, 2021. február 26. és március 7. között ezen a weboldalon minden nap három film lesz elérhető,

melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen az oldalon tehetnek meg az érdeklődők, magyar nyelvű filmleírások és bővebb információ pedig ide kattintva található.

Avatar

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés