Hírek

Hamarosan megnyílik az Oscar-múzeum

New Yorkban mutatta be hétfőn a keleti parti sajtónak a 2019 közepén megnyíló Oscar-múzeumot világhírű tervezője, Renzo Piano és az amerikai filmakadémia – számolt be róla a Variety.com hollywoodi hírportál.

A filmakadémia 28 ezer négyzetméteres Los Angeles-i mozgóképmúzeumában (Academy Museum of Motion Pictures) vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat.

„Sokkal több lesz, mint egy múzeum. Olyan központja lesz a filmrajongóknak, amely különleges élményt nyújt majd számukra” – ígérte Kerry Brougher, a múzeum igazgatója.

A 250 millió dolláros költségvetésből épülő intézmény két épületből áll: az egyik a Miracle Mile May Co. áruház, amelyet kiállítótérrel, étteremmel és vetítőteremmel szerelnek fel. A másik a Star Wars Halálcsillagára emlékeztető gömb alakú épület, amelyben 1000 férőhelyes színházterem kap helyet. A filmakadémia szerint a termet a legkorszerűbb technikával látják el, az archív némafilmektől a 3D-s produkciókig minden alkotást be tudnak majd mutatni.

„Belemerülhetünk a filmművészet múltjába, de azt is látni akarjuk, hogy mi lesz a film jövője” – mondta Brougher.

A filmmúzeum gyűjteménye több mint 12 millió fotót, 190 ezer filmet és videót, 80 ezer forgatókönyvet, 61 ezer posztert és 104 ezer filmes művészeti tárgyat tartalmaz. Az elmúlt években a filmakadémia nagy hangsúlyt fektetett a kollekció bővítésére.

„Nem tudom, hogy múzeumnak nevezzem-e vagy sem? Voltaképpen múzeum, de néhány vonásában egy gyárra hasonlít” – fogalmazott Renzo Piano.

A sztárépítész nevéhez fűződik a párizsi Pompidou Központ és a New York-i Morgan Könyvtár és Múzeum átalakítása. Mint mondta: az Oscar-múzeum tervezésénél a filmek fény-árnyék játéka inspirálta. Az üvegfolyosóval összekapcsolódó két épület szerinte egymással flörtöl. Az építész hozzáfűzte, úgy véli: „a film az egyetlen kortárs művészeti forma”, a „mozi a legjobb módja egy történet elmesélésének”.

Renzo Piano és a filmakadémia képviselői hangsúlyozták, hogy Los Angeles a világ filmes fővárosa, amelynek régóta szüksége volt már egy ilyen szentélyre.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com