Hírek

Hamis volt a hír, miszerint meghalt Costa Gavras

A tegnapi nap során az egész világon elterjedt a hír, hogy 85 éves korában elhunyt Costa Gavras, Oscar-díjas filmrendező. Hiába érkezett viszonylag hamar cáfolat az érintett részéről, addigra világszerte számos újság – így a Filmtekercs is – lehozta a hírt.

A valótlan halálhír elterjedésének oka, hogy az Associated Press hírügynökség igaznak és hitelesnek hitt egy kamu Twitter-fiókot, melyet a görög kulturális miniszter nevében hoztak létre. Ezen a fiókon jelent meg egy – azóta eltávolított – tweet, melyben közölték a rendező halálát. A fiókról azóta kiderült, hogy egy olasz újságíró hozta létre, aki nem először jár el hasonló forgatókönyv szerint azért, hogy a hamis halálhírekkel felhívja a figyelmet a közösségi oldalak gyengeségeire és arra, hogy milyen gyorsan terjedhetnek el napjainkban mindenféle alap nélküli hírek.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..