Hírek

Kína cenzúrázta a Harcosok klubját, a film Kína-barát befejezést kapott

Harcosok-klubja-Brad-Pitt

A Harcosok klubja fináléja némileg megváltozott a kínai streaming szolgáltatón, ahol hosszú évek után elérhetővé vált a film.

A Harcosok klubja utolsó jelenetét megcsonkították Kínában. Kína legnagyobb streaming szolgáltatóján, a Tencent Videón elérhetővé vált a David Fincher filmje… pontosabban annak egy módosított változata.

Az 1999-es kult-klasszikus utolsó jelenetében (vigyázz, spoiler!) Edward Norton narrátor figurája megöli Brad Pitt Tyler Durden karakterét, majd végignézi Helena Bonham Carterrel, ahogy összeomlanak körülöttük az épületek. A civilizációt kivégezték, de nem Kínában! A Tencenten streamelt verzió ott ér véget, hogy Durden golyót kap, az épületek állva maradnak. Az utolsó pár képet egy felirattal helyettesítették:

„A rendőrség hamar kiderítette a tervet és letartóztattak minden bűnözőt, megelőzve a bombák felrobbanását. A bírósági tárgyalás után Tylert elmegyógyintézetbe küldték, ahol pszichiátriai kezelést kapott. 2012-ben engedték ki a kórházból.”

A felirat szerint, az anarchikus terv kivitelezését sikeresen állították meg a hatóságok – a szövegből már csak annyi hiányzik, hogy kínai szuperhősök segítségével. A cenzorok ráadásul még a Tyler Durden gyógyulására is gondoltak.

A Variety megkeresésére sem a Tencent Video, sem pedig a film disztribúciós jogait birtokló Disney nem reagált. A film importálásáért felelős igazgató viszont közleményében win-win helyzetnek nevezte a módosított Harcosok klubját. Szerinte, inkább lássa a film 99,9 %-át több tízmillió ember legálisan, minthogy egyáltalán ne mutassák be. A hozzáállás valahol érthető, hiszen

a Harcosok klubja megjelenésének idején Kína tiltólistájára került Brad Pitt összes többi filmjével együtt.

Pitt a kínai politikai vezetésnek (finoman szólva) kevéssé tetsző Hét év Tibetben miatt került tiltólistára, amit csak 2016-ban oldottak fel.

Kínában nem ritka a filmek drasztikus megcsonkítása és cenzúrázása. A Bohém Rapszódia például három perccel rövidebb, hiszen a cenzorok eltüntettek minden homoszexualitásra utaló jelet. Az Alien: Covenant hasonló okok miatt lett hat perccel rövidebb. Ott az androidok közötti csókjelenet és néhány erőszakosabb képsor esett áldozatul. A Harcosok klubja esete annyiban különleges, hogy itt nem egyszerűen kivágták a kérdéses jelenetet, hanem egy oda nem illő cselekményrészlettel helyettesítették azt.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!