Hírek

Harmadszorra is magyar fődíj a Montrouge kortárs képzőművészeti biennáléján

kristof krisztian roadmovieKristóf Krisztián Roadmovie című videóinstallációja nyerte el a Nagydíjat a Jeune Création Européenne (Fiatal Európai Alkotás) elnevezésű utazó biennálé szerda esti megnyitóján a franciaországi Montrouge-ban.

Párizs déli elővárosa mintegy fél évszázada a kortárs képzőművészet, azon belül is a fiatal alkotók támogatásáról ismert. A kisvárosban 2000 óta rendezik meg kétévente a fiatal európai kortárs alkotókat bemutató kiállítást, amelyen harmadik alkalommal vett részt Magyarország, és harmadik alkalommal nyerte el a fődíjat. A legutóbbi, 2011-ben és az azelőtt, 2009-ben megrendezett biennálén is magyar alkotást ítélt a legjobbnak a nemzetközi zsűri.

Az október 17. és november 6. között látható utazó tárlatra összesen kilenc országból (Belgium, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország) 54 fiatal művész kapott meghívást: Magyarországról a győztes Kristóf Krisztián mellett Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Khoór Lilla, Szentesi Csaba és a Besorolás Alatt csoport.

A Marc Partouche, a Brüsszeli Királyi Szépművészeti Akadémia igazgatója által vezetett 12 tagú nemzetközi zsűri a megnyitón három művet díjazott: a magyar videóinstalláció mellett egy holland művészpáros, Frank Blommestijn és Michiel van der Werf, valamint a spanyol Adria Ciurana munkáját. Mindannyian 2 ezer eurós pénzjutalmat kaptak, valamint meghívást a Brüsszeli Királyi Szépművészeti Akadémia csoportos kiállítására, amelyet az Art Fair nemzetközi képzőművészeti vásár idején 2014 áprilisában rendeznek meg a belga fővárosban.

A Nagydíjat elnyert Kristóf Krisztián 1976-ban született. Munkáira azt jellemző, hogy a hétköznapi életben előforduló tárgyakat használja fel teljesen új, sokszor szürreális alkotások létrehozásához: víziókat épít és saját történeteket dekonstruál. Az őt válogató Szalai Borbála megfogalmazása szerint legyen szó betonvasból hajlított rajzairól, videóiról, animációiról, vagy álomszerű grafikáiról, a különböző elbeszélő formákkal kísérletezve egy kifordított idejű, sűrítéseken, kiemeléseken és párhuzamokon alapuló újraszerkesztett narrációt használ.

Roadmovie című négyperces filmjében a műfaj szokványos lineáris struktúrájától eltérően a történet egyes epizódjai párhuzamosan jelennek meg, oly módon, hogy az azok közötti narratív kapcsolat nem vész el. A történet elemei apró szeletekre törnek, mintha az idő és tér síkja egymásba folyt volna, és így az idő bontaná szeletekre a teret. A képi elbeszélés e formája ahhoz a narratív festészeti hagyományból ismert logikához hasonlítható, ahol a festmény terében egymás mellett jelennek meg a történet különböző állomásai.

Az európai utazó biennále 54 alkotása elvileg 2014 szeptemberben érkezhet Budapestre, ennek megvalósításáról még folynak a tárgyalások a Fővárosi Önkormányzattal − hangsúlyozta Stenczer Sári, független kurátor.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com