Hírek

Három magyar dokumentumfilm mutatkozik be Zágrábban

Besence OpenA napokban zajló zágrábi nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon a Szerelempatak mellett levetítik a III/III-as ügynökről szóló A tartótiszt, valamint Kovács Kristóf Besence Open című alkotását is.

A március 2-ig tartó, idén 10. születésnapját ünneplő ZagrebDox elnevezésű seregszemlén lesz Varga Ágota (Fekete lista, Leszármazottak, Szemünk fénye) A tartótiszt című filmjének nemzetközi premierje. A rendezőnő legutóbbi rendezése az első olyan alkotás, amelyben egy arcát is vállaló tartótiszt szólal meg. Az önvallomásai alapján kiderül, hogy kik szervezték be a hálózati személyeket, valamint, hogy kik és milyen módon működtették az állambiztonság rendszerét.

„A filmből egy munkájának elkötelezett ember portréja bontakozik ki, aki feladatával kapcsolatban évtizedekig nem érzett morális felelősséget, azonban a három egykori érintettel való találkozás, a múlt átértékelésére készteti. A tartótiszt a Filmira produkciójában készült, a forgatókönyvet is Varga Ágota rendező-producer jegyzi” – közölte a Magyar Filmunió.

A február 23-án kezdődött seregszemle regionális versenyében indul Sós Ágnes Szerelempatak című filmje, amely januárban a trieszti filmfesztiválon két díjat is nyert, köztük a közönség által odaítélt legjobb dokumentumfilm díját.

A regionális versenyprogramban lesz látható Kovács Kristóf Besence Open című alkotása is. A Laokoon Film produkciójában készült dokumentumfilm egy kis ormánsági faluról szól, amely 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, habár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani. A szórakoztató, de egyben megható történet azt járja körbe, hogy mihez kezdenek a település mélyszegénységben élő lakói a furcsa helyzettel.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya