Hírek

Karlovy Vary 2008: Három magyar siker

{mosimage}Gigor Attila elsõ játékfilmjéért, A nyomozóért két kitüntetést vehetett át a szombat este véget ért Karlovy Vary-i filmfesztiválon. Nemes Gyula dokumentumfilmje, a Letûnt világ és Lakatos Róbert Bahrtalo!-ja szintén a díjazottak között volt Közép-Európa legfontosabb filmes seregszemléjén.

Az 1949-ben alapított cseh filmünnep történetében elõször négy elismeréssel térhetnek haza a magyar alkotók a filmfõvárossá alakult fürdõvárosból: szombat este átadták a 43. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjait.


Gigor Attilát
elsõ játékfilmjéért, A nyomozóért elismerõ oklevéllel tüntette ki a fesztivál Ivan Passer által vezetett nemzetközi zsûrije. A legutóbbi Magyar Filmszemle fiatal felfedezettje, a 30 éves Gigor Attila személyesen vette át az elismerést a fesztivál záróceremóniáján. Az Anger Zsolt és Rezes Judit fõszereplésével készült krimi nemcsak a filmvilág elõkelõségeit tömörítõ prominens zsûri tetszését, de a Nemzetközi Filmklub Szövetség (FFIC) Don Quijote-díját is elnyerte. A szakmabeliek mellett a nagyérdemût sem hagyta hidegen A nyomozó, a közönségszavazáson ugyanis 190 vetélytársát maga mögé utasítva a negyedik helyen végzett.

A nyomozó a Pusztai Ferenc producer vezette KMH Filmben készült svéd és ír koprodukcióban. A nemzetközi közönség Karlovy Vary-ban láthatta elõször, a hazai mozibajáróknak szeptemberig kell várni a bemutatóra.

A dokumentumfilmek versenyében Nemes Gyula Letûnt világ címmel készített, a Kopaszi gát  kilakoltatását és átépítését bemutató alkotása a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el. Az öttagú zsûri elnöke Jørgen Leth világhírû dán dokumentarista volt idén. Nemes Gyula tíz éve követi a Kopaszi gát metamorfózisát. 2004-ben a gátról készített elsõ, A mulandóság gátja címû munkáját szintén a Karlovy Vary-i szemle mutatta be elõször a nemzetközi közönségnek.


Lakatos Róbert
Bahrtalo! címû doku-játékfilmjét ugyancsak nagy sikerrel vetítették a fesztivál „East of the West” elnevezésû válogatásában. A rövid- és dokumentumfilmjeivel ismertté vált Lakatos Róbert elsõ mozifilmje az Europa Cinemas zsûrijének díját nyerte el Karlovy Varyban. A 42 ország közel 700 moziját tömörítõ Europa Cinemas díját magyar film ezúttal kapta meg elõször! A rangos elismerést Cannes-ban, Berlinben, Karlovy Varyban és Velencében – mindössze négy filmfesztiválon – adják ki, sorsáról az Europa Cinemas hálózat tagjaiból összehívott moziüzemeltetõkbõl álló zsûri dönt. A díj jelentõs szakmai elismerés, és lehetõvé teszi, hogy a Bahrtalo! két fõhõsének, Lalinak és Lórinak a kalandja a hálózathoz tartozó mozikban látható legyen. A Bahrtalo! az Inforg Stódióban készült osztrák-német partnerekkel, producere Muhi András.

Címkék

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com