Hírek

Három mozifilm gyártását és 80 mozit támogat a Filmintézet: Dargay Attila álmát a Lengemesék alkotói váltják valóra

Nemes Jeles László új alkotását, a 2010-es évek fiataljairól szóló generációs mozifilmet és egy Csongor és Tünde animációs feldolgozást támogat a Nemzeti Filmintézet, valamint 610 millió forint támogatja 80 mozi és vetítőhely újraindulását.

Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiát is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül.

Nyáron kezd forogni Együtt kezdtük címmel, a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával mozifilm Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, 2014) rendezésében a napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés.

Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban, a Balaton felvidéken bontakozik ki. „Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában tett ígéreteket, csendben megkérdezi magától, mi lett volna ha…” – mondták az alkotók. A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát.

A Romwalter Judit és Pék Csaba producerek vezetésével készülő új magyar film bemutatóját 2022 őszére tervezik, a szereplők kiválasztása már elkezdődött.

Vörösmarty Mihály halhatatlan költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén (Dargay Attila alkotótársa) részvételével készül mozifilm.

Úgy érzem, hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk” – összegezte a 80-as években Dargay Attila. Aki még halála előtt is azt nyilatkozta: „reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik”.

A sikeres nemzetközi alkotásokat is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt.

A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai). A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, és a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban.

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja. 80 fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé a támogatás.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.