Hírek

Három Oscar-díjra jelölt játékfilm az Alter-Native fesztiválon

anyai_sziv

anyai_szivHárom Oscar-díjra jelölt film is szerepel a marosvásárhelyi 21. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon.

A november 6. és 10. között zajló rendezvényre a szervezők közleménye szerint ugyan kevés animációt neveztek be, de mind színvonalas alkotások érkeztek, így az előválogatás után majdnem egynegyedük be is került a versenyprogramba.

Sipos Levente fesztiváligazgató elmondta, hogy több mint 700 rövidfilmet neveztek 53 országból, az előzsűrizés után 26 ország 60 filmje maradt versenyben. 27 animációs film, 23 kisjátékfilm, valamint 5-5 dokumentum- és kísérleti film mérettetik meg.

A nézők megtekinthetnek a versenyprogramon kívül három Oscar-díjra jelölt filmet is, így Fliegauf Benedek Csak a szél című művét, amelyet tavaly nevezett Magyarország Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A közönség láthatja a román Calin Peter Netzer rendezte Anyai szív (Pozitia copilului) című filmet, amely az idei Berlinalén Arany Medve díjat kapott, és amelyet Románia Oscar-díjra jelölt. A harmadik ilyen film Szerbiából érkezik, Szrdan Golubovics rendező Körkörös sorsok című alkotása a bosznia-hercegovinai háború egyik mozzanatát dolgozza fel.

A szervezők megemlékeznek az erdélyi színjátszás nagy mesteréről, Lohinszky Lorándról. Az idén júniusban 89 évesen elhunyt színművész és egyetemi tanár nevéhez számtalan nagy színházi és filmalakítás fűződik. Utóbbiak közül három elevenedik meg a szemlén, így levetítik az Apám néhány boldog éve, A Mándy-hagyaték, és a Nincs idő című filmeket.

A fesztiválon az idén HD-mninőségben vetítik a filmeket nagyobb vásznon, esténként a közönség koncerteken is részt vehet.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés