Hírek

Harvey Weinstein áldozatai szólalnak meg a Hulun

A #metoo mozgalom 2017-ben indult útjára, és ha konkrét kirobbantóját kellene megnevezni, akkor az a Weinstein-botrány lenne. Harvey Weinsteint több tucat nő vádolta meg azzal, hogy zaklatta vagy meg is erőszakolta, az élete pillanatok alatt omlott össze. A Hulu dokumentumfilmje a Weinstein fémjelezte világot vizsgálja az áldozatok szemszögéből, amiből ízelítőt kapunk az előzetesben.

Ha van valaki, aki az arca lehetne a #metoo mozgalmat életre hívó szexuális zaklatásoknak, akkor az Harvey Weinstein. Weinstein valamikor Hollywood csúcsán állt. Ő alapította testvérével a The Weinstein Companyt és a Miramax filmkészítő és forgalmazó céget, utóbbi többek között Quentin Tarantinót is elindította a pályáján. Weinstein neve Tarantino számos alkotásának stáblistáján felbukkan, de olyan filmekhez is köze volt, mint a Good Will Hunting, a Szerelmes Shakespeare vagy a Sin City.

2017 októberében a New York Times állt elő elsőként a zaklatások hírével: színészek, munkatársak és beosztottak számoltak be arról, hogyan bánt a producer a nőkkel a kilencvenes évek óta. A helyzetet tovább fokozta Ronan Farrow New Yorkerben megjelent munkája, amihez egy éven át gyűjtötte a vallomásokat Weinstein ellen. A producer egyre több áldozata állt elő történetével. Weinstein kezdetben tagadta a vádakat, azonban nyomozás indult ellene, és végül ő maga is elismerte a zaklatások, az erőszaktevések tényét és lemondott cége vezetéséről. Összesen 91-en vádolták meg – írja a The Hollywood Reporter.

Ezt a több évtizeden átnyúló történetet dolgozza fel az Untouchable. Az Ursula Macfarlane által rendezett dokumentumfilm az idei Sundance Fesztiválon debütált, és a Hulu fogja műsorára tűzni. A dokumentumfilmben Harvey Weinstein áldozatai szólalnak meg: az előzetesben felbukkan Rosanna Arquette, Hope Exiner d’Amore és Zelda Perkins is.

Az áldozatok beszámolói betekintést nyújtanak, hogyan működött Weinstein világa – nem csak ő bűnös, hanem azok is, akik hagyták és eltusolták a szörnyűségeket. A történetet feltáró Ronan Farrow is megszólal a filmben. Az Untouchable 2019. szeptember 2-án debütál a Hulun.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com