Hírek

Harvey Weinstein áldozatai szólalnak meg a Hulun

A #metoo mozgalom 2017-ben indult útjára, és ha konkrét kirobbantóját kellene megnevezni, akkor az a Weinstein-botrány lenne. Harvey Weinsteint több tucat nő vádolta meg azzal, hogy zaklatta vagy meg is erőszakolta, az élete pillanatok alatt omlott össze. A Hulu dokumentumfilmje a Weinstein fémjelezte világot vizsgálja az áldozatok szemszögéből, amiből ízelítőt kapunk az előzetesben.

Ha van valaki, aki az arca lehetne a #metoo mozgalmat életre hívó szexuális zaklatásoknak, akkor az Harvey Weinstein. Weinstein valamikor Hollywood csúcsán állt. Ő alapította testvérével a The Weinstein Companyt és a Miramax filmkészítő és forgalmazó céget, utóbbi többek között Quentin Tarantinót is elindította a pályáján. Weinstein neve Tarantino számos alkotásának stáblistáján felbukkan, de olyan filmekhez is köze volt, mint a Good Will Hunting, a Szerelmes Shakespeare vagy a Sin City.

2017 októberében a New York Times állt elő elsőként a zaklatások hírével: színészek, munkatársak és beosztottak számoltak be arról, hogyan bánt a producer a nőkkel a kilencvenes évek óta. A helyzetet tovább fokozta Ronan Farrow New Yorkerben megjelent munkája, amihez egy éven át gyűjtötte a vallomásokat Weinstein ellen. A producer egyre több áldozata állt elő történetével. Weinstein kezdetben tagadta a vádakat, azonban nyomozás indult ellene, és végül ő maga is elismerte a zaklatások, az erőszaktevések tényét és lemondott cége vezetéséről. Összesen 91-en vádolták meg – írja a The Hollywood Reporter.

Ezt a több évtizeden átnyúló történetet dolgozza fel az Untouchable. Az Ursula Macfarlane által rendezett dokumentumfilm az idei Sundance Fesztiválon debütált, és a Hulu fogja műsorára tűzni. A dokumentumfilmben Harvey Weinstein áldozatai szólalnak meg: az előzetesben felbukkan Rosanna Arquette, Hope Exiner d’Amore és Zelda Perkins is.

Az áldozatok beszámolói betekintést nyújtanak, hogyan működött Weinstein világa – nem csak ő bűnös, hanem azok is, akik hagyták és eltusolták a szörnyűségeket. A történetet feltáró Ronan Farrow is megszólal a filmben. Az Untouchable 2019. szeptember 2-án debütál a Hulun.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya