Hírek

Harvey Weinstein által ihletett thriller készült

2017 még nincs olyan messze, de pont elegendő távolságra van ahhoz, hogy megvizsgáljuk, mi történt a #metoo-botrány keretei közt. Harvey Weinstein viselkedése adott inspirációt a The Assistant című filmhez.

Kitty Green rendezőnő készítette el a The Assistant című filmet. Egy fiatal, pályakezdő lányról szól, aki arról álmodik, hogy a filmszakmában helyezkedjen el mint producer. A ranglétrát azonban végig kell járnia, és gyakornokként kezd el dolgozni egy filmmogul vállalatánál. A menet a szokásos: kávéfőzés, telefonálgatás, szervezések, egyéb lóti-futi melók. Jane (a friss Emmy-díjas Julia Garner) egy ilyen napját követhetjük végig, azonban apróbb és kevésbé visszafogott jelekből érzékelhetjük, hogy valami nem stimmel.

A lány ugyanis zaklatás áldozata, és ez a napja minden percére rányomja a bélyegét.

Így kell lavíroznia egy számára taszító környezetben, viszont magával a zaklatóval nem találkozunk, csupán az általa teremtett világra kapunk rálátást.

Válasz a „Minek ment oda?” kérdésre – Untouchable

A The Assistant történetét látványosan a Weinstein-botrány inspirálta, de az nincs kimondva, hogy Jane cége a The Weinsten Company volna. Egyre több és több film készül, melyben a munkahelyi zaklatás a történet hangsúlyos része – csupán a héten két olyan alkotás jelent meg (Halálod appja, Lázadók), amiben ez szerepelt. És feltehetően ez nem is itt fog megállni: az év egyik nagy Oscar-esélyesének tartott Bombshell is hamarosan durranni fog.

Kitty Green filmjét augusztusban már megnézhette egy filmfesztiválozó közönség, a Telluride-on, de a hivatalos, széleskörű premier 2020 januárjában lesz esedékes.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya