Hírek

Harvey Weinstein által ihletett thriller készült

2017 még nincs olyan messze, de pont elegendő távolságra van ahhoz, hogy megvizsgáljuk, mi történt a #metoo-botrány keretei közt. Harvey Weinstein viselkedése adott inspirációt a The Assistant című filmhez.

Kitty Green rendezőnő készítette el a The Assistant című filmet. Egy fiatal, pályakezdő lányról szól, aki arról álmodik, hogy a filmszakmában helyezkedjen el mint producer. A ranglétrát azonban végig kell járnia, és gyakornokként kezd el dolgozni egy filmmogul vállalatánál. A menet a szokásos: kávéfőzés, telefonálgatás, szervezések, egyéb lóti-futi melók. Jane (a friss Emmy-díjas Julia Garner) egy ilyen napját követhetjük végig, azonban apróbb és kevésbé visszafogott jelekből érzékelhetjük, hogy valami nem stimmel.

A lány ugyanis zaklatás áldozata, és ez a napja minden percére rányomja a bélyegét.

Így kell lavíroznia egy számára taszító környezetben, viszont magával a zaklatóval nem találkozunk, csupán az általa teremtett világra kapunk rálátást.

Válasz a „Minek ment oda?” kérdésre – Untouchable

A The Assistant történetét látványosan a Weinstein-botrány inspirálta, de az nincs kimondva, hogy Jane cége a The Weinsten Company volna. Egyre több és több film készül, melyben a munkahelyi zaklatás a történet hangsúlyos része – csupán a héten két olyan alkotás jelent meg (Halálod appja, Lázadók), amiben ez szerepelt. És feltehetően ez nem is itt fog megállni: az év egyik nagy Oscar-esélyesének tartott Bombshell is hamarosan durranni fog.

Kitty Green filmjét augusztusban már megnézhette egy filmfesztiválozó közönség, a Telluride-on, de a hivatalos, széleskörű premier 2020 januárjában lesz esedékes.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.