Hírek

Hat magyar alkotás kapott meghívást az animációk legfontosabb filmfesztiváljára

Bertóti Attila Mese

Bertóti Attila MeseAz animációk legfontosabb filmfesztiválján, Annecy-ban a diplomafilmek versenyében indul Bertóti Attila Mese című MOME-s alkotása.

Nyilvánosságra hozták a szervezők a június 15-én kezdődő Annecy Filmfesztivál programját. A franciaországi Annecy-ban immáron 55. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemle az animációs filmek vezető fóruma. Idén hat magyar film gazdagítja a programot, melyet mintegy 2600 benevezett alkotásból válogattak a szervezők.

A rövidfilmek versenyében Zétényi Borbála és Kreif Zsuzsanna Limbo-Limbo Travel című, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) francia koprodukciós partnerekkel készült digitális rajzanimációja indul és a Teeth című amerikai-magyar-brit koprodukció, mely Daniel Gray és Tom Brown munkája.

A rangos animációs filmfesztivál évről-évre rendkívüli bemutatkozási lehetőséget biztosít a legfiatalabb alkotóknak is. Az egyetemi diplomafilmek versenyébe kapott meghívást Bertóti Attila Mese című diplomafilmje. A MOME animáció tanszékén készült hétperces, digitális rajzanimáció létrejöttét a Filmalap támogatta.

A televíziós programok versenyében indul Gauder Áron Kojot és a szikla című legújabb alkotása. Az indián folklór inspirálta vegyes technikával készült animáció a Cinemon Entertainment produkciója, és nemrég a San Franciscó-i Filmdíjak nyertesei között volt az amerikai premierje alkalmával. Gauder Áron Nyócker! című egész estés animációjával 2005-ben elnyerte az Annecy Filmfesztivál fődíját.

A Kecskemétfilmben készült Cigánymesék sorozat A cigányasszony meg az ördög című epizódja, Horváth Mária rendezése, szintén a televíziós programok versenyében mutatkozik be.

Versenyen kívül tűzik műsorra Annecy-ban a korábban a MOME animáció tanszékén diplomázott Bera Nándor Candide kalandjai című animációját. A Voltaire klasszikus inspirálta 9 perces vegyes technikával készült animáció a Popfilm produkciója.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés