Hírek

Hatalmas siker a fiatal és jóképű Karl Marxról szóló anime

A kínai anime egy olyan Karl Marxot mutat be, aki könnyedén vonzóvá teheti az ideológiáját is a fiatalok számára.

A The Leader című kínai animesorozatnak egyelőre az első része ment le, amelyben az 1830-as években a fiatal Karl Marx találkozik a gyönyörű Jenny von Westphalennel, akivel egymásba szeretnek. Noha nem ez az első, ami a német filozófusról eszünkbe juthat, a hétrészes sorozat bemutatja Marx megismerkedését is jövendő feleségével a kommunizmus alapszövegeinek megszületése mellett.

A döntés sikeresnek bizonyult, ugyanis a sorozat első részét egy nap alatt 2,8 millióan látták – írja az Inkstone.

A kínai Kommunista Párt propagandagépezetében igyekeznek új utakat találni a fiatalokhoz, akik számára már nem túl izgalmasak a kötelező iskolai marxizmusórák. Hogy felvegyék a harcot a csábító történelmi drámákkal, videójátékokkal vagy hollywoodi filmekkel, a párt showműsorokba, popdalokba és immár animébe is becsatornázza az ideológiát.

A The Leader első, 23 perces epizódja a kínai top anime streamer oldalon, a Bilibilin debütált, és Marx gyermek- és fiatalkorát öleli fel. A nézők több ezer kommentet osztottak meg az oldalon, amik nagyon szórakoztatóak:

„Ez a Marx nagyon cuki!”

„Marx megtanít, hogyan kell elcsábítani egy lányt, muszáj jegyzetelnem.”

Sokan ugyanakkor panaszkodtak a sorozat alacsony minőségére a japán animékkel összevetve.

Természetesen már az első részben sem csak szerelmi andalgásról volt szó,

az epizód érintette Marx éles filozófiai vitáit a bonni egyetemen, illetve Kant feladását Hegel kedvéért. A sorozat producerei azt mondták, igyekeznek Marxot és a kommunista tanok társalapítóját, Friedrich Engelst megközelítőbbnek és kevésbé komornak mutatni a fiatalok számára. A fiatal, jóképű Marx a legtöbb kínai számára éles kontrasztban áll a megszokott szakállas, idős figurával szemben. A sanghaji politológus, Chen Daoyin is megerősítette, hogy az anime hatékony módja lehet a fiatalok marxizmusra tanításának, hiszen „a tinédzserek jobban elfogadják a marxizmust, ha előbb Marxot mint embert ismerik meg. Ezután ráismerhetnek benne a párt hivatalos ideológiájára, és elfogadhatják a legitimitását a hatalomra.”

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com