Hírek

Hatalmas tapsot kapott Cannes-ban az Evolúció, Mundruczó Kornél új filmje – előzetes

Evolúció

Nagy tapsot kapott Mundruczó Kornél Evolúció című filmje a Cannes Premiere szekció közönségétől a cannes-i filmfesztiválon. A film világpremierjét vasárnap este a mintegy ezer férőhelyes Debussy teremben tartották.

Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója kiemelte, hogy Mundruczó Kornél megszokott vendége a fesztiválnak – írja az MTI. 2014-ben ugyanezen a helyen mutatták be Fehér Isten című filmjét, amely megnyerte az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) fődíját.

„A fantasztikus magyar filmművészetből érkezett Mundruczó a közelmúltban világhírű alkotóvá vált az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című filmjével” – fogalmazott az igazgató.

A cannes-i fesztiválon idén először látható a Cannes Premiere, vagyis Cannes-i bemutató elnevezésű szekció. Itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő és elismert filmkészítők innovatív munkáit vetítik. Az Evolúció mellett 12 további filmet mutatnak be a versenyen kívüli programban, többek között az olasz Marco Bellocchio, az amerikai Oliver Stone és az argentin Gaspar Noé filmjeit.

A filmjeiről és színházi rendezésiről is ismert Mundruczó Kornél az Evolúciót idén tavasszal alig 13 nap alatt forgatta Németországban. A film alapjául a Ruhrtriennale német színházi fesztiválon már bemutatott azonos című a darabja szolgált.

Az Evolúció a holokauszt traumájának három generáción – az áldozat Éván (Monori Lili), gyermekén, Lénán (Láng Annamária) és unokáján, Jónáson (Goya Rego) – átívelő hatásáról szól.

A film kezdetén az auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájának takarítói egy csecsemőt találnak, majd a már megöregedett túlélő budapesti lakásában a közte és lánya között játszódó családi drámának vagyunk szemtanúi. A harmadik részben a lány és az unoka berlini életében követhetjük, milyen nehéz egy családnak a saját múltjával megbékélnie.

A vetítés utáni hosszú tapsot a német és magyar művészek felállva köszönték meg a közönségnek.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund, valamint a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A holokauszt traumájának átörökítéséről szóló filmet a tervek szerint ősszel mutatják be a hazai mozik.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.