Hírek

Hatalmasat bukott a Babylon, tovább hasít az Avatar

Damien Chazelle, a Kaliforniai álom Oscar-díjas rendezője túl nagyot vállalt, a közönség viszont visszaköpte a Babylon című filmet. Még nagyon sok kell a produkció számára, hogy nullszaldós legyen.

Az előzetes kritikák bíztatóak voltak Damien Chazelle nagyszabású új alkotása, a Babylon kapcsán. Nem is meglepő, hiszen ismét egy hollywoodi produkciót láthatunk a filmkészítés mágiájáról, a nagyjából száz évvel ezelőtti showbizniszről, a flancolásról, kábítószerekről, túlfűtött egóról és szexualitásról. Köszönhetően annak, hogy a filmet karácsonykor, egy bizonyos James Cameron-eposzt követően mutatták be Amerikában (magyar premier: január 19.), ráadásul 188 perces játékidővel, a projekt óriásit zakózott a mozikasszáknál.

A Babylon 80 millió dollárból készült, ezidáig pedig 3,6 milliót hozott.

A Deadline szerint a filmnek 250 milliós nemzetközi bevételt kell szereznie ahhoz, hogy behozza a készülési és marketing költségeit. Ez azonban nem fog megtörténni, köszönhetően annak is, hogy a közönség nem szerette a filmet. A moziból történő távozást követő felmérést végző Cinemascore alapján C+ értékelést kapott Chazelle produkciója – tehát a nagyérdemű számára nehezen befogadható, vagy egyenesen rossz. Ezt a kritikusok is elkezdték megerősíteni a napokban: a Rotten Tomatoes-on korábban látott 90-es értéket követően megzuhant a filmes újságírók által szolgáltatott átlag, mindössze 55%-on áll.

Nagy kérdés ezután még az is, hogy sikerül-e a Babylonnak elmenetelnie az Oscarig. Margot Robbie jelölése még valószínűsíthető, Brad Pitté még kérdéses, a Legjobb film pedig szintén lutri. A technikai díjakban lehet még esélyes a produkció, már amit az Avatar: A víz útja nem fog elhappolni tőle.

Avatar: A víz útja

James Cameron 13 után jelentkezett új filmmel, az Avatar: A víz útja pedig egyelőre stabil lábakon áll a pénztáraknál. Inkább az Egyesült Államokon kívül teljesít jól: a karácsonyi szezonban napi 100 millióval növelte bevételét, és a mai napra már meghaladta a 900 milliót.

Nem kizárt, hogy 1-2 napon belül átlépi a milliárdos határt,

amely a rendező elmondása szerint még édeskevés ahhoz, hogy a folytatást sikeresnek mondhassák – ahhoz nagyjából duplaennyire lenne szükség.

Az Avatar: A víz útja előtt azonban nincs akadály ehhez, tekintve, hogy nem várható pár hétig nagyobb blockbuster, így minden érdeklődő beidőzítheti magának a 192 perces monstrum megtekintését. Hogy sikerülhet-e a filmnek a kétmilliárdos álom, még vita tárgya.

2022-es premierek közül csupán a Top Gun: Maverick és a Jurassic World: Világuralom volt képes az egymilliárdos nemzetközi bevétel meghaladására. Az Avatar mindkettőjük fölé kerekedhet.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com