Hírek

60 magyar színésznővel forgatták újra a Psycho híres zuhany-jelenetét

Október 15-én debütált a Psycho60 projekt szülinapi zuhanyjelenete.

Ez év nyarán 60 színésznővel forgatta újra a világ talán legismertebb képsorát, Hitchcock Psychójának zuhanyjelenetét Végh Vozó Zoltán rendező. Az apropó a film idei, hatvanadik születésnapja.

Az egész egy rajongói projektnek indult – írja a sajtóközlemény –, ami aztán egyre nagyobbra nőtt: elvállalta a felkérést Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Péterfy Bori, Szulák Andrea, Pásztor Erzsi, Brunner Márta, Haumann Petra és egy rövid kép erejéig Törőcsik Mari is.

Minden snittben másik színésznő szerepel: van, aki arccal jelenik meg, és van, akinek csak a kézfeje vagy más testrésze látszik. Egyébként az eredeti jelenetet sem csak a sztárszínészekkel forgatták: Janet Leigh csak akkor szerepelt, amikor az arca látszott, a többi jelenetben a dublőre jelenik meg; a gyilkost is két színésznő játszotta.

Az elkészült munkában nemcsak a háromperces újraforgatott jelenet kap helyet, hanem utána minden egyes snitthez bemutatják, ki miként látható a képen.

A projekt sajtóközleménye megírta azt is, hogy a jelenet tökéletes másolata rengeteg nehézségbe ütközött: a bojler nem bírta a sok meleg vizet; szinte lehetetlen volt olyan zuhanyfüggönyt találni, ami pont annyira ereszti át a fényt, mint az eredeti filmben; az amerikai csempeméret egészen más, mint ami itthon bárhol megtalálható… Külön le kellett gyártani a (híressé vált és innen sok filmbe bekerült) henteskést műanyagból, a zuhanyfejet és az amerikai típusú lefolyót is. A motel tapétájának mintáját kézzel rajzolták meg és A3-as papírokból ragasztották össze.

A Psycho zuhanyjelenete a filmtörténet egyik (sokak szerint „a”) leghíresebb jelenete. Ezért készült el maga a film is: Hitchcock elsősorban ezt a jelenetet akarta leforgatni, és mellé gyártotta a filmet. 78 kamera-felállás és 52 vágás szerepel a mindössze 45 másodpercben; egy hétig forgatták, ami a teljes filmforgatás egyharmadát tette ki. A jelenetről nemrég (2017-ben) önálló dokumentumfilm is készült 78/52 címmel.

Október 15-én debütált online az újraforgatott zuhanyjelenet többek között a Hitchcock Challenge YouTube-csatornáján.

Ebben a videóban pedig párhuzamosan nézhetitek meg az eredeti és a rekreált zuhanyjelenetet!

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com