Hírek

Helen Mirrent tagsággal tünteti ki a BAFTA

helen mirren

helen mirrenA legmagasabb kitüntetést, az akadémiai tagságot adományozza Helen Mirren Oscar-díjas színésznőnek a Brit Film- és Televízió Művészeti Akadémia (BAFTA) februári díjátadó ceremóniáján Londonban. A variety.com hétfői beszámolója szerint John Willis, a BAFTA elnöke nemzedéke egyik legrendkívülibb színésznőjeként méltatta Mirrent.

Az akadémiai tagságot korábban mások mellett Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Judi Dench, Vanessa Redgrave és Christopher Lee is elnyerte. „Ez a legnagyobb szakmai elismerés, amelyet el tudok képzelni, olyasmi, amiről még csak nem is álmodtam, amikor az essexi Westcliff-on-Sea iskolájába jártam. Felemelő, mennyi legendás névhez csatlakozhatom a listán” – mondta a színésznő. Mirren korábban négy BAFTA-díjat kapott és további hét alkalommal jelölték a tekintélyes brit filmes elismerésre. A színésznő az Oscar-díjat is elnyerte, három Golden Globe- és négy Emmy-díja van.

Pályakezdése után az áttörést John Mackenzie Hosszú nagypéntek című filmje hozta meg neki 1980-ban. A következő évtizedben többek között az Excalibur, a Cal vagy A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője című filmekben hívta fel magára a figyelmet. A György királyban nyújtott játékát 1995-ben Oscar- és BAFTA-jelöléssel jutalmazták.

A filmvásznon és a színpadon is eljátszotta II. Erzsébet brit uralkodó szerepét. A királynő című filmért a BAFTA-, az Oscar- és a Golden Globe-díjat is neki ítélték. Két éve Szabó István Az ajtó című filmjében alakított főszerepet.

A színésznő sikeres televíziós karrierjét is számos díj jelzi: a Prime Suspect sorozatban nyújtott alakítását, valamint Tom Hooper miniszériájában, az Elizabethben játszott címszerepét is díjazta a brit filmakadémia.

Tíz éve II. Erzsébet brit uralkodótól női lovagi rangot kapott művészi munkája elismeréseként.

A BAFTA-díjakat február 16-án a londoni Királyi Operaházban megrendezett ceremónián adják át.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com