Hírek

Hét erdélyi városban rendezik meg a Filmtettfesztet

13. Filmtettfeszt 2013

13. Filmtettfeszt 2013Hét erdélyi városban rendezik meg október 3. és 6. között a 13. Filmtettfeszt Magyar Filmnapok elnevezésű rendezvényt, amelyen többnyire olyan magyar filmeket vetítenek, amelyek Erdélyben nem kerülnek a mozik műsorába.

A szervező kolozsvári Filmtett Egyesület pénteki közlése szerint idén sikerült bővíteni a magyar filmnapokat, hiszen a partnereknek köszönhetően immár hét erdélyi városban zajlik a fesztivál. Tavaly Kolozsváron kívül Székelyudvarhely és Nagyszeben kapcsolódott be, az idén Nagyváradot, Nagybányát, Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt is sikerült bevonni a fesztiválba.

Ebből az alkalomból átadják a Sárga Csikó Díjat, amelyet az első erdélyi magyar játékfilmről neveztek el. Az idén a kitüntetést Buglya Sándor rendező és producer kapja.

A Filmtettfeszt kiemelt rendezvénye közé tartozik Janovics Jenő Világrém című némafilmjének a levetítése, amivel a szervezők a százéves erdélyi filmgyártás hőskorára emlékeznek. A Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön sorra kerülő vetítéseken Szép András biztosít élő zongoramuzsikát. Ez az alkalom kettős évfordulót is jelent Kolozsváron, hiszen az ottani Művész mozi – amely a legrégebbi, ma is működő filmszínház Romániában – fennállásának szintén a századik évfordulóját ünnepli idén.

A Filmtettfeszten bemutatkozik a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapata, lesz felolvasószínházi est és könyvbemutató is.

A fesztiválon levetítik a jelenleg 88 éves Kovács András erdélyi filmrendező Hideg napok, Falak és Szeretők című filmjeit, valamint Koltai Róbert Sose halunk meg! című alkotását. Mindkét rendező jelen lesz a vetítéseken.

A szervezők a gyerekeknek is kínálnak programot, hiszen levetítik Dargay Attila Vuk című animációs klasszikusát, valamint a Balogh György-féle 2012-es Tüskevár-adaptációt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com