Hírek

Hét kis véletlen — előzetes

Hét kis véletlen

A Hét kis véletlen előzetese rendhagyó vizuális és zenei világot ígér, a Gothár Péterre jellemző finom humorral átszőve.

A Hét kis véletlen egy pesti család életét követi többnyire nyomon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. Filmes kalandozás térben, időben, lélekben… A film központi alakja Gertrúd. Középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban, közben fanatikus rajongással kórust vezet.

A huszonéves Albán Londonból érkezik vissza Budapestre. A két nő villámcsapás szerű hatással van egymásra. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”.

Rövid időre azonban a család valamennyi tagja attól tart, hogy minden megváltozott. De aztán megnyugodhatnak, mert „de nem”. Ez a történet olyan emberekről szól, akikben ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet.

Hét kis véletlen
Mészáros Márton a Hét kis véletlen című filmben

A magyar nyelv a ”véletlen” tekintetében is elég pontos, a véletlen nem azt jelenti, hogy egy eseménynek nincs oka, hanem azt, hogy nem előzte meg vélelem… és esemény az, ami rávilágít valami addig rejtett szükségszerűségre, összefüggésre. Félünk a véletlentől a vásznon, mert elfejtettük, hogy amit véletlennek hívunk, az csak a sors álruhája, a törvény kapuja, rögtönítélet vagy kegyelmi állapot. Alkotói feladat felismerni és használni, bánni tudni a véletlennel – ebben rejlik a film  újszerű formai  lehetősége” – nyilatkozta legújabb filmjével kapcsolatban a rendező.

A fim főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. További szerepekben olyan ismert színészeket láthatunk, mint Bagossy László, Bajomi Nagy György, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István.

A Hét kis véletlen forgatókönyvét Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik.  A film operatőre Táborosi András, vágója, Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, társproducer Kenesei Edina.

A Hét kis véletlen premierje a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, hamarosan pedig a november 6-14. között zajló Sevillai Filmfesztivál programjában is szerepel. A film november 26-ától látható a magyar mozikban a gyártó Filmpartners forgalmazásában.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com