Hírek

Hét magyar film a Palicsi Filmfesztiválon

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)Legalább hét magyar filmet mutatnak be a 21. Európai Filmek Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson július 19. és 25. között – emelte ki Siflis Zoltán, a fesztivál magyar programjának válogatója csütörtökön Szabadkán az MTI-nek.

A versenyben szereplő 85 filmet tíz csoportba sorolták be a szervezők. Ezek között idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de a versenyprogramban és más csoportokban is helyet kapnak a magyar alkotások.

Egyebek mellett bemutatják Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjét, az Isteni műszakot, Szász János A nagy füzetét és Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotását is, amely elnyerte a cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját. Két vígjátékot is műsorra tűznek: Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmjét és Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus komédiáját.

Várhatóan bemutatják Tolnai Szabolcs vajdasági magyar rendező legújabb filmjét, Az erdőt (Strange forest) is. A dráma egy észak-szerbiai magyar családról szól, amelynek fiúgyermeke a kábítószer-függőséget kezelő központból elmenekül. A szülők egymást hibáztatják gyermekük sorsáért és igyekeznek megtalálni a fiút. Eközben Szerbia zord valóságával is szembesülnek.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén két új kategóriában is vetítenek filmeket. Az egyik az új grúz filmeket tömöríti, a másikban pedig az első világháború 100. évfordulója alkalmából összeállított, hat filmből álló válogatás látható majd.

A három fő elismerésért – a legjobb filmnek odaítélendő Arany torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért – tizenhárom alkotás versenyez. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíj két nyertesének nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A fesztivált a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát szerző film, Nuri Bilge Ceylan török rendező alkotása, a Kis uykusu (Téli álom) zárja.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com