Hírek

Hét új film biztosan lesz, amit a Filmalap támogat

mnf_logoHét új mozifilm gyártását támogatja a Filmalap legutóbbi Döntőbizottsági határozata értelmében. A tévéképernyőkről ismert M. Kiss Csaba Rohonyi Gáborral közösen, továbbá A nyomozó című sikerfilmmel befutott Gigor Attila, valamint Török Ferenc, Sopsits Árpád, Sándor Pál, Kamondi Zoltán és Pacskovszky József új filmjének gyártását támogatja a Filmalap.

Az RTL Klub, a TV2 és az MTV képernyőjéről országszerte ismert M. Kiss Csaba szerkesztő-riporter és Rohonyi Gábor (Konyec) Brazilok címmel forgat mozifilmet, melyben a foci és a szerelem minden gátat áttör. A könnyes, humoros, „etno-mese” egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. A filmben fiatal színésztehetségek – Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla –, ismert színészek, többek között Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel. A Brazilok-ban Gáspár Laci is feltűnik, az énekes sztár önmagát alakítja. A Brazilok forgatókönyvét M. Kiss Csaba, Muhi Klári és Huszár Péter írta. Producere Mécs Mónika (Csak a szél, Konyec, Kaméleon) és Mesterházy Ernő, gyártója az M&M Film, a Filmalap gyártási támogatása 361,875 millió forint.

A nyomozó író-rendezője Gigor Attila hét év után forgat újra mozifilmet. A Kút címmel készülő új alkotása a szeretet fogalmát és őszinte emberi érzelmeket állítja a középpontba. Gigor új filmje egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A pusztulásra ítélt lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és kis háremét a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel. A Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter László Zsolt és Horváth Csaba főszereplésével készülő film forgatása a napokban kezdődik, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó), a látványtervező Pater Sparrow (1). A Kút producere a KMH Filmet vezető Pusztai Ferenc. Gigor Attila új alkotása előreláthatóan jövő tavasszal kerül a magyar mozikba a Vertigo Média forgalmazásában. A Kút gyártását 314,619.552 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence főszereplésével forgat filmet Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon, Senki szigete) 1945 egy augusztusi napjának történéseiről. A dráma helyszíne egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai. Az 1945 címmel készülő film Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása lesz, a forgatókönyvet Szántó és Török Ferenc közösen jegyzi. A film operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László. A Katapult Film gyártásában, Angelusz Iván és Reich Péter producerek irányításával készülő film jövőre kerülhet a mozikba, a Filmalap támogatása 316 millió forint.

Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör) rendezésében forog augusztus végétől a magyar kriminalisztika történet egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó pszicho-thriller. A martfűi rém címmel készülő film 1957-67 között a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel fikciós elemekkel vegyítve. A korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológia légkörében játszódó pszicho-thrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik Sopsits új filmjében, mely legkorábban 2016 őszén kerülhet a mozikba. A martfűi rém operatőre Szabó Gábor (Jób lázadása, Meteo, Boldog új élet), producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox). A Filmalap 509,821.902 millió forinttal támogatja a filmet.

A Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel és a Miss Arizóna című legendás magyar filmalkotások rendezője, Sándor Pál is újra mozifilmet rendez: augusztus végétől Vándorszínészek címmel forog új filmje. Az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös „road movie” egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A Filmalap támogatásával fejlesztett forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila lesz látható. A forgatásra mintegy 60 különböző belföldi helyszínen kerül majd sor, az operatőr Garas Dániel (Moszkva tér, Swing) lesz. A Vándorszínészek gyártását 547,625 millió forinttal támogatja a Filmalap. Sándor Pál új filmje a tervek szerint már 2016 őszén látható lesz a mozikban.

Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével készül Kamondi Zoltán (Halálutak és Angyalok, Kísértések) új filmje, a Halj már meg! A szatirikus, sok humorral átszőtt krimi forgatása nyár végén kezdődik salgótarjáni és budapesti helyszíneken. A film forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A fordulatos történet mozgatórugója egy 60-as éveiben járó MÁV mozdonyvezető hirtelen halála, mely következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában. Kamondi Zoltán új filmjének művészeti vezetője Koltai Lajos, producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox). Az operatőr Nagy András és Medvigy Gábor lesz. A Halj már meg! 2016 végén kerülhet a mozikba, a Filmalap gyártási támogatása 476,871.827 millió forint.

A tökéletes gyilkos címmel készül Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása, A vágyakozás napjai) új filmje, a pszichológia thriller napjainkban játszódik Budapest dzsungelében. A több szálon futó izgalmas cselekmény nem várt, helyenként borzongató fordulatokat tartogat a nézők számára. A látványos képi világról Gózon Francisco operatőr (Szamba, Magyar szépség, Iszka utazása) gondoskodik. A Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt közös forgatókönyvéből készülő film producere Hábermann Jenő (Film-Art Stúdió). A 2016-os hazai mozibemutatóra tervezett thriller gyártását 415,5 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Hörcher Gábor Drifter című filmje végleges változatának elkészítéséhez 10 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Döntőbizottsága. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott dokumentumfilm egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A film forgatása közel 5 évig tartott, a végleges változat mintegy 200 órányi leforgatott anyagból a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készül. A Drifter producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György.

Filmgyártás-előkészítési támogatást a Lengyel Balázs rendezésében készülő Lajkó – Cigány az űrben és Árpa Attila Holtomiglan címmel készülő alkotása kapott.

Hirdetés

Hirdetés