Hírek

Hétfőn lesz a Janus magyarországi ősbemutatója

janus Hétfőn Budapesten, a Duna Palotában tartják a magyarországi díszbemutatóját Gyöngyössy Bence Janus című játékfilmjének, amely a romániai totalitárius rendszer állambiztonsági szolgálatának, a Securitaténak a családok belső életébe is mélyen beavatkozó működését dolgozza fel.

A film egyik idősíkja annak a házasságnak a történetét kíséri végig, amely a Securitate megbízásából köttetett egy orvos-ügynök és egy ellenzéki családba tartozó orvosnő között, a másik idősík pedig azt a folyamatot mutatja be, amely során a házastársak közös ismerőse eljut a kételkedéstől a valóságról való meggyőződésig.

Gyöngyössy Bence rendező május 30-án a film nagyváradi premierjén azt hangsúlyozta, azon emberek felé kell törleszteni az ilyen történetek megfilmesítésével, akik beleroppantak a politikai rendőrség üldözésébe, akik sérülten kerültek ki a csatákból. Megjegyezte, az ő családja is érintett a történetben, hiszen édesapja megjárta az ÁVO börtöneit.

A film producere, Kabay Barna az MTI-nek korábban úgy fogalmazott, hogy a Janus leginkább a történetmesélés szempontjából különbözik az elmúlt időszak hasonló témájú játékfilmjeitől, amilyen például A vizsga vagy A berni követ című alkotások. Mint mondta, a Janusban egyszerre két idősíkban zajlanak az események, a krimiszerű történet az egyik főszereplő visszaemlékezéseiből építkezve áll össze és ez igencsak kívánja a néző állandó koncentrációját.

A producer szerint a film gyártásakor a legnagyobb kihívás az volt, hogy mindvégig autentikusan és hitelesen ábrázolják az érzelmileg megrázó erdélyi eseményeket. Emellett rendkívül fontosnak érezte azt is, hogy olyan film készüljön, amely képes a fiatalok megszólítására is.

Kabay Barna hangsúlyozta, hogy a film cselekménye több olyan valós temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a Szigorúan ellenőrzött életek című, 2012-es dokumentumfilm készítésekor találkoztak elbeszélés, levéltári kutatások vagy családi kapcsolatok útján.

A Janus főbb szerepeiben Marozsán Erika, Seress Zoltán, Jordán Tamás és Hatházi András látható, a 75 perces alkotás operatőre Márton Balázs volt.

A mintegy 150 millió forintból készült filmet 80 százalékban támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Programjában.

A Janus kétnapos konferenciával egybekötött ősbemutatóját május 30-án tartották a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a budapesti vetítés után pedig Esztergomban, Székesfehérváron és Vácon, valamint a Duna tévécsatornán is bemutatják majd.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com