Hírek

Hétfőn temetik Krencsey Marianne színésznőt

Krencsey Marianne az Egyiptomi történet című film forgatásán. FOTO:FORTEPAN / Inkey Tibor.

Krencsey Marianne az Egyiptomi történet című film forgatásán. FOTO:FORTEPAN / Inkey Tibor.Június 20-án, a Farkasréti temető művészparcellájában helyezik örök nyugalomra Krencsey Marianne színésznőt, aki hosszabb betegség után, életének 85. évében március 30-án hunyt el New Yorkban.

Az ötvenes-hatvanas évek egyik legnépszerűbb, a Liliomfi, Az aranyember vagy A Tenkes kapitánya című filmekből ismert magyar színésznő évtizedek óta az Egyesült Államokban élt, és a New York-i Fészek Klub elnöke volt. Temetését 14.30-kor tartják – közölte a család az MTI-vel.

Krencsey Marianne 1931. július 9-én született Rákoscsabán, 1951-ben került át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karáról a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői főtanszakára. Makk Károly kérte fel a Liliomfi női főszerepére Darvas Iván és Dajka Margit mellé 1954-ben, Krencsey Marianne ezután választotta a rendezés helyett a színészi pályát. Diplomarendezését 1956-ban még teljesítette, diplomáját azonban csak negyven évvel később vehette át.

Tizenkét év alatt mintegy harminc filmben szerepelt, köztük a Két emelet boldogság, A 9-es kórterem, a Gábor diák, a Szegény gazdagok, A Noszty fiú esete Tóth Marival című alkotásokban. A Magyar Televízió nagy sikerű sorozatában, A Tenkes kapitányában ő játszotta Amália grófnét. Színpadi pályája a Vígszínházban indult, majd Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett folytatódott, 1963-1966 között a József Attila Színház tagja volt.

1957 és 1960 között Makk Károly házastársa volt, majd későbbi férjével, Nemes Gyulával együtt 1966-ban disszidált Londonon és Reykjavíkon keresztül az Egyesült Államokba, ahol felhagyott a hivatásszerű színészettel. Előbb banktisztviselő volt, majd egy nyugdíjfolyósító intézetben vállalt munkát, azután húsz évig férje orvosi rendelőjében dolgozott.

Faludy György verseinek tolmácsolójaként több sikeres előadást tartott, irodalmi esteket szervezett, részt vett Karády Katalin amerikai bemutatásában, 1993-ban pedig az ő vezetésével alakult meg a Magyarság Jó Hírét Védő Liga. Equinox-2001 (35 év Budapesten – 35 év New Yorkban) című önéletrajzi könyve 2001-ben jelent meg.

A rendszerváltás után hosszabb-rövidebb időre évente hazalátogatott, 2003 óta az ő kézlenyomata és aláírása is szerepel a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban található Csillagok Falán. 2008-ban színészi pályafutásáért és a magyar kultúra ápolásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com