Hírek

Heti box office: a pénztáraknál is győztek a brit katonák

Dunkirk

Rég volt olyan hét, amikor a heti premierfilmek végeztek a mozilátogatottsági adatok élén. Noha a Dunkirk és a Valerian kritikai megítélése merőben különbözött, a hazai jegypénztáraknál ez egyáltalán nem látszott meg. A két premier mellett azért jól állnak az egy héttel korábbiak, de leginkább még mindig a Gru 3 szárnyal, most már bőven 400 ezer néző felett.

Hozzá kell tenni persze – bár ezzel nagy újdonságot nem mondok -, hogy a Dunkirk nem csak itthon teljesít jól, bár az 50 millió dolláros nyitó hétvége már kevésbé hangzik jól, ha mellé tesszük a Warner Brothers hasonló korábbi filmje, az Amerikai mesterlövész 89 milliós nyitó hétvégéjét. Mindenesetre a Dunkirk különösen pozitív kritikai fogadtatása lassú ütemű nézőszám-csökkenést sejtet, bár a 150 millió dolláros bekerülési költség miatt valószínűleg nem ez lesz a stúdió kasszafúró filmje.

Noha itthon szorosan követte Christopher Nolan filmjét, nemzetközi szinten a Valerian és az ezer bolygó városa már nem számít akkora sikernek. Hiába Az ötödik elem világszintű népszerűsége, Luc Besson sci-fije csak 17 milliós bevételt és 5. helyet eredményezett. A Boxofficemojo nemzetközi összesítésében közvetlenül a Dunkirk mögé a Girls Trip című amerikai vígjáték került, aminek hazai bemutatásáról eddig nem tudunk. A Queen Latifah és Jada Smith nevével fémjelzett, négy fekete bőrű nő road movie-ja 30 millió dolláros bevételével már az első hétvégén elkészítési költségének másfélszeresét érte el.

Gurul tovább a Gru

Itthon a két premierfilm mellett jól tartja magát az egy héttel korábban bemutatott Baywatch és a már 4. hete futó Gru 3 is. A bugyuta strandos történet 76,000 nézővel nyitott (a formás idomok mégsem 2. világháború…), amihez képest a második heti 42,000 ugyan majd’ a szokásos 50 %-os visszaesés, de a heti kínálatban még mindig vonzó. Ennél is jobb számokkal halad a Gru 3, ami közelít a félmilliós álomhatárhoz. Kérdés, persze hogy itthon meglesz-e, de az már biztos, hogy világszerte szerzett 213 millió dolláros bevételével, már régen átlépte a 80 millió dolláros bekerülési költséget.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com