Hírek

Hétrétország: filmvetítésekkel is készülnek az Őrségben

Utóélet

UtóéletHétrétország címmel augusztus 12-én kezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket. Őriszentpéteren, a „bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

A köztivál közösségi ünnepet jelent – mondta el Sülyi Péter, Hétrétország rendezvénysorozat alapítója az MTI-nek. Azt mondta, a 15. alkalommal megrendezett programsorozat a nyitottságról, a vendégszeretetről szól.

A köztivál tíz napja alatt húsz település félszáz udvarházában várják nyitott kapukkal a vendégeket. A nyitott porták a tájegység hétköznapi életét mutatják be: a látgatók egyebek mellett megismerhetik az állattartók, gazdálkodók tevékenységét és akár be is kapcsolódhatnak napi házkörüli munkába A fazekasműhelyekben megtekinthetik, miként készülnek a messze földön híres őrségi agyagedények – mondta Sülyi Péter.

A vendégeket a házigazdák a kertjükben termett, frissen szedett gyümölccsel, zöldséggel, őrségi ételkülönlegességekkel várják: a terített asztalokra dödölle, különleges töltésű rétesek és tökmagolajjal készült ételek is kerülhetnek.

A portákon tett látogatás után Őriszentpéteren változatos fesztiválprogramokkal folytatódik a Hétrétország: Malom Látogatóközpontban képzőművészeti kiállítások nyílnak, színházi, bábszínházi előadásokat mutatnak be. A filmklub műsorát az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeiből állították össze: vetítik az Engedem, hadd menjen és a Kopogós című dokumentumfilmet, a Liza, a rókatündért, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-t, a Szerdai gyereket, az Utóéletet, valamint a bemutatják médiatábor filmtermését.

A köztivál programjai közt sokszínű, változatos zenei produkciók is szerepelnek: a Müller Péter AndFriends Leonard Cohen-esttel, Palya Bea pedig a Tovább Nő című albumával érkezik az Őrségbe. Szabó Balázs Bandája koncertjén a rock, a pop, a funk és magyar népzenére jellemző dallamok ötvöződnek, szerzői esten mutatkozik be Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A fesztivál vendége lesz Berecz András ének- és mesemondó, Ferenczi György és a Rackajam a Betyárság című zenés produkcióval érkezik Őriszentpéterre és fellép a szombathelyi dobcsapat, a Drummoló. A köztivált Szirtes Edina Mókus, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs közös koncertje zárja augusztus 21-én.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hétrétország köztiválra az ország minden szegletéből érkeznek látogatók. A leggyakoribbak vendégek a fiatal és középkorú családok, ezért szép számmal szerveznek gyermekprogramokat is. Az interaktív műhelyfoglalkozások és a nyitott porták pedig közös élményt nyújtanak a család valamennyi tagja számára – mondta összegzésként a fesztivál alapítója.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés