Hírek

Hétvégi box office: a szuperhősök szárnyalnak, nem az elefántok

A Kedvencek temetője a második legnagyobb nyitást produkálta egy Stephen King-film számára valaha, de a Shazam! így is megelőzte.

Április első hétvégéje papírforma szerint teljesített a mozikban – írja a Box Office Mojo. A Warner Bros. és a New Line Cinema filmje, Shazam! vitte a legnagyobb bevételt: 53 millió dollárt ért el Amerikában és 102 milliót világszerte (79 piacon nyitott egyszerre). „Kellemes, a ’90-es éveket idéző egyszerű kalandfilmes atmoszférája azokra a filmekre emlékeztethet minket, amiket gyerekkorunkban szerettünk”– írja a Filmtekercs kritikája; a közönség a jelek szerint valóban szívébe is zárta a DC-től meglehetősen újszerű megközelítést.

Shazam! 160 millió körül-fölött zárhat hazájában (ha a nagyon hasonlóan nyitó 2015-ös Hangya szorzójával számolunk, ami egyébként csaknem megfelel a DC átlagos filmélettartam-szorzójának).

A legújabb Stephen King-horror, a Kedvencek temetője a várakozásoknak megfelelően nyitott 25 millió dolláros hazai bevételével. Ez minden idők második legnagyobb nyitása egy King-film számára: csak a 2017-es Az előzi meg. No de az Azt széles körben minden idők egyik legjobb horrorjának is tartják, míg a Kedvencek temetője csak átlagos horrorfilm: „erős felütés után a felmerülő kérdésekkel csak elvétve foglalkozva rohamtempóra kapcsolt, a játékidő utolsó harmadát vérgőzös bosszúhadjárattá redukálta” – írja kritikánk.

Forrás: youtube.com

A film globálisan 46 piacon nyitott, de csak 17 millió dollárt szedett össze. King még mindig hazájában lehet a legnépszerűbb – ott azonban az írónak az utóbbi években erőteljesen felfelé ívelő mozis hírneve még egy közepes filmalkotás számára is garantálja a bevételt.

Dumbo nagyot zuhant. A Disney pénzmarkoldája 18 millió dollárt, azaz 60%-kal kevesebbet gyűjtött be második hétvégéjén (a hazai piacon), mint az elsőn. „Semmilyen ízű, semmilyen hatású, semmilyen érzelmet nem mozgat meg” – írtuk; a film gyengesége, úgy látszik, szájról szájra terjed.

A film nemzetközileg is csak 40 milliót hozott (55 piacon), ami az eddigi összes bevételt 214 millióra hozza fel. Ez a 170 milliós költségvetéshez képest nem szörnyű, de azért a Disney-nél megszokott elvárásokhoz képest kevés.

A nagyágyú természetesen a Bosszúállók: Végjáték lesz április végén; ez a film dönti majd el, hogy a tavalyi rekordot túlszárnyalja-e a hónap.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com